Hoge dwangsom bij bouwen over de grens
De Maastrichtse Woningstichting Sint Servatius riskeert een dwangsom van 50.000 euro per week, met een maximum van 2,6 miljoen euro, als zij niet binnen drie maanden al haar activiteiten in het Belgische Luik stopzet.
Dat heeft het ministerie van VROM maandag in een brief aan de woningstichting geschreven. Volgens het ministerie mogen woningcorporaties niet over de grens actief zijn. Servatius wil in Luik 49 huur- en 39 koopwoningen bouwen.
De woningcorporatie kan in Maastricht niet meer goed uit de voeten. De stad telt 20.000 woningzoekenden, maar er is te weinig doorstroming van huur- naar koopwoningen. Daardoor is de gemiddelde wachttijd voor een huurhuis opgelopen tot vijf jaar. Bovendien is er een toenemende vraag naar woningen voor ouderen.
Luik kent lagere grondprijzen, bouwkosten en vraagprijzen dan Maastricht. Servatius betoogt dat er in Maastricht huurwoningen vrijkomen als haar huurders in Luik een woning kopen.
De woningstichting gaat in hoger beroep tegen de dwangsom. L. Verzijlbergh, algemeen directeur van Woningstichting Sint Servatius, vindt het niet hoffelijk dat het ministerie van VROM nu al een dwangsom oplegt. „Wij zijn vorig jaar een procedure bij de bestuursrechter in Maastricht begonnen omdat wij vinden dat de minister in strijd met de Europese regels voor vrij kapitaalverkeer handelt. Die regels staan ons toe om in het buitenland woningen te bouwen. Het was netjes geweest als de minister eerst de uitspraak van de procedure bij de bestuursrechter had afgewacht.”