„Leerstuk totale verdorvenheid mens leidt tot dankbaarheid”
ORLANDO. Een vrolijk leerstuk is het niet, de totale verdorvenheid van de mens. Maar volgens de Amerikaanse theoloog Ra McLaughlin mogen christenen het niet zomaar wegmoffelen. „Het is een dagelijkse herinnering om dankbaar te zijn voor Gods gaven en zegeningen.”
In de Verenigde Staten wint het calvinisme aan populariteit, vooral onder jongeren. Een van de leerstukken die de ”new calvinists” onderschrijven, is die van de totale verdorvenheid van de mens. Geen onbelangrijk punt, vindt McLaughlin, medewerker van Third Millennium Ministries in Orlando (Florida). Deze Amerikaanse organisatie –met in haar grondslag de calvinistische Westminster Confessie– rust wereldwijd voorgangers toe door de verspreiding van theologische lectuur.
Wat betekent het leerstuk van de totale verdorvenheid van de mens voor u persoonlijk?
„Ik lag in de zonde, was geestelijk dood en er was niets in mij waardoor God medelijden had, laat staan dat Hij me zou liefhebben. Ik was Zijn vijand, en had de wens noch het verlangen iets anders te zijn. Maar toch koos Hij me uit om te redden. Hij heeft me lief vanwege wie Hij is – niet door wie ik ben of door iets wat ik heb gedaan. Maar zelfs nu ik gered ben, worstel ik nog steeds met de zonde die in mij woont. Zoals Paulus in Romeinen 6:2-7:25 leert: de zonde heerst niet langer over me, maar ik lijd nog steeds onder zijn aanwezigheid en invloed.”
Wat houdt „totaal” volgens u in?
„Het woordje totaal verwijst ernaar hoe groot en diep de gevolgen van de zonden zijn voor ieder mens. Alles is door de zonde bedorven: ziel, wil, denken, emotie, lichaam – ze zijn allemaal beschadigd en functioneren niet zoals zou moeten. Het gevolg daarvan is dat we niet kunnen ontsnappen aan de kracht van de zonde of tot God kunnen naderen voor vergiffenis en heil.
Dat geldt ook voor de mensen van wie we denken dat ze onschuldig zijn. Iedereen stamt van Adam af en is daardoor verdorven. We dragen allemaal de schuld van Adams eerste zonde met ons mee, en zijn ertoe veroordeeld dat we opgroeien tot mensen die daar iedere dag nieuwe zonden aan toevoegen. Alleen voor Christus gold dat niet.”
Christenen krijgen dus altijd meer dan ze verdienen.
„God behandelt ons altijd beter dan we verdienen. Voordat we gered werden, verdienden we slechts dood en straf. Maar God is geduldig en verdraagzaam ten opzichte van onze verdorvenheid en zonden. Door ons tot geloof te brengen, herschept, vergeeft en redt God ons. Dit is een onmetelijk groot geschenk, dat we nooit zelf zouden kunnen verdienen.
God gaat in het dagelijks leven van een christen dóór met het schenken van vergeving in Christus. Daarnaast begiftigt Hij ons met geestelijke gaven. We leven geheel in de onverdiende gunst van Zijn genade.”
Krijgt de diepte van de zonde voldoende aandacht binnen de beweging van de nieuwe calvinisten?
„De meeste ”new calvinists” die ik ken, staan pal achter het leerstuk van de totale verdorvenheid van de mens. Toch accepteren enkele van hen –maar zeker niet allemaal– misschien te gemakkelijk bepaalde aspecten van de moderne cultuur.
Ik denk overigens dat het helemaal past bij het traditionele calvinisme om onze cultuur te beïnvloeden en te veranderen. In hoofdstuk 4.20.4 van de ”Institutie” waardeert Johannes Calvijn de menselijke cultuur zo sterk dat hij stelt dat de burgerlijke overheden de meest eervolle plaatsen in dit leven behoren in te nemen. In hun verlangen om de cultuur aan te spreken, ziet een aantal nieuwe calvinisten echter over het hoofd dat bepaalde aspecten daarvan meer een afspiegeling van de menselijke zonde zijn dan van de waarheid van de Heilige Geest.
Natuurlijk, traditionale calvinisten lopen dit gevaar ook. Maar het ”new calvinism” benadrukt zo sterk het belang van de huidige cultuur dat het gemakkelijker in de fout gaat. We moeten er allemaal op gebrand zijn de wereld voor Christus te veranderen. Maar onze ijver voor het Koninkrijk mag niet in tegenspraak zijn met onze roeping de zuiverheid van de kerk te bewaren.”
Wat zijn de gevolgen van het leerstuk van de totale verdorvenheid van de mens voor het leven als christen?
„Het is een dagelijkse herinnering om dankbaar te zijn voor Gods gaven en zegeningen. Het leerstuk van de totale verdorvenheid van de mens zal ons motiveren ons leven te heiligen en niet te wanhopen wanneer we in zonde vallen. Het zal ons helpen geduldig te zijn met ongelovigen en ons aanzetten het Evangelie met hen te delen, ook als zij ons daarom verachten. Het zal ons doen bidden dat God hen vernieuwt en tot geloof, vergeving en leven brengt.
Kennis van de totale verdorvenheid van de mens moedigt ons ook aan uit te kijken naar de wederkomst van Christus. Dan zullen gelovigen eindelijk en volledig zijn bevrijd van de verdorvenheid en van de gevolgen daarvan.”
Totale verdorvenheid
De calvinistische genadeleer wordt in de Engelstalige wereld vaak samengevat met het woord ”Tulip” (tulp), een acroniem voor ”Total depravity” (totale verdorvenheid), ”Unconditional election” (onvoorwaardelijke verkiezing), ”Limited atonement” (beperkte ofwel particuliere verzoening), ”Irresistible grace” (onweerstaanbare genade) en ”Perseverance of the saints” (volharding der heiligen).
De totale verdorvenheid van de mens houdt in hij zelf niets kan bijdragen om gered te worden. „Uit de corrupte natuur van de mens komt niets anders voort dan hetgeen verdoemelijk is”, schrijft kerkhervormer Johannes Calvijn ergens.
serie Calvinisme
Dit is het tweede deel in een serie over de vijf punten van het calvinisme. Woensdag deel 3.
Zie ook:
Calvijns comeback, Reformatorisch Dagblad (16 april 2015)
New calvinists één ondanks verscheidenheid, Reformatorisch Dagblad (21 februari 2015)
„Evangelischen moeten oppassen voor nieuwe calvinisten”, Reformatorisch Dagblad (28 augustus 2014)
Leve het calvinisme? Nee, het is crisis, Reformatorisch Dagblad (15 mei 2013)
Leve het calvinisme!, Reformatorisch Dagblad (<a href="http://www.digibron.nl/search/detail/50b6c1afea7de89a255e660947a52ffc/leve-het-calvinisme/2)
Waar al die nieuwe calvinisten vandaan komen ({11 mei 2013#www.digibron.nl/search/detail/3f625946c302434cd7df773e8cabd0cd/waar-al-die-nieuwe-calvinisten-vandaan-komen/0" rel=“external”>11 mei 2013)
Jong, rusteloos, gereformeerd, Reformatorisch Dagblad (30 april 2008)