Economie

Politiek wil onderzoek bouwfraude

Het kabinet of het parlement moet nieuw onderzoek doen naar de bouwfraude om op die manier de onderste steen boven te krijgen. Dat vindt een aantal fracties in de Tweede Kamer. GroenLinks-kamerlid Vos, die vorig jaar een parlementaire enquête naar de bouwfraude leidde, noemt de nieuwe informatie over fraude bij de bouw van woningen, kantoren, scholen en ziekenhuizen „heel ernstig.”

Redactie politiek
16 February 2004 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Politiek Den Haag reageert daarmee op onthullingen in het dagblad De Telegraaf, afgelopen zaterdag. Die krant beschikt over een schaduwbouwhouding van aannemer Boele & Van Eesteren uit de periode 1995-2001. Uit die boekhouding blijkt dat de afgelopen jaren niet alleen in de weg- en waterbouw, maar ook in de zogeheten utiliteitsbouw door aannemers flink is gesjoemeld. Minstens 90 bouwbedrijven die zich bezighielden met de bouw van woningen, kantoren, scholen en ziekenhuizen, maakten bij zo’n 250 bouwprojecten verboden prijsafspraken. Het OM is inmiddels een uitgebreid onderzoek begonnen naar de nieuwe bouwfraude.

Naar aanleiding van deze kwestie wil CDA-kamerlid Atsma van het kabinet weten of er aanwijzingen zijn dat er in de bouw nog steeds op grote schaal sprake is van prijsafspraken. Hij wil nog deze week een debat met de ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Dekker (Volkshuisvesting). Bij voorkeur zou daarbij ook minister Donner van Justitie aanwezig moeten zijn.

Mochten er aanwijzigingen zijn dat in de bouwwereld nog steeds massaal wordt gefraudeerd, dan moeten er aanvullende maatregelen komen, boven op de afspraken die na de parlementaire enquête over de bouwfraude al zijn gemaakt. Atsma denkt bijvoorbeeld aan een extra aanscherping van het aanbestedingsreglement.

Het kamerlid realiseert zich dat de nieuwe informatie gaat over de periode vóórdat de beruchte schaduwboekhouding van Koop Tjuchem openbaar kwam. Inmiddels zijn nieuwe maatregelen van kracht, waaronder een gedragscode met sancties in de bouwwereld. „De sector moet een eerlijke kans hebben om te bewijzen dat hij zijn leven heeft gebeterd”, aldus Atsma.

PvdA-kamerlid Depla wil de bouwwereld een ultimatum stellen. Hij wil alle aannemers de kans geven zich vóór 8 maart aan te geven bij de kartelwaakhond NMa. Wie dat niet doet en later wordt gesnapt, moet op een zwarte lijst komen te staan. Net als Vos pleit ook Depla voor nader onderzoek. Hij wil dat onderbrengen bij de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de hoge kosten van megaprojecten als de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn. Voorzitter van die commissie is het PvdA-kamerlid Duivesteijn, die ook al lid was van de commissie-Vos.

In de schaduwboekhouding van het bouwconcern Boele & Van Eesteren duikt ook de naam op van oud-minister Jorritsma. Het familiebedrijf Jorritsma Bouw zou geld hebben verrekend bij de bouw van een school in Dronten. Jorritsma, momenteel burgemeester van Almere, ontkent elke betrokkenheid. In De Telegraaf van maandagmorgen zegt ze zich nog nooit te hebben bemoeid met Jorritsma Bouw en evenmin zaken te hebben gedaan met Boele & Van Eesteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer