Veel doden door instorten zwemparadijs Moskou
De Russische hoofdstad Moskou is binnen een periode van ruim een week opnieuw getroffen door een tragedie die aan een groot aantal mensen het leven heeft gekost. Zaterdagavond vielen zeker 28 doden toen het dak van een tropisch zwemparadijs instortte. Het dodental kan nog oplopen, omdat waarschijnlijk niet alle slachtoffers van onder het puin zijn gehaald. Onder de brokstukken bevinden zich waarschijnlijk nog zeker tien mensen.
Op zes februari vielen in Moskou zeker 41 doden door een terroristische aanslag in een metrotrein. De oorzaak van de ramp van zaterdag is nog niet vastgesteld. Volgens de autoriteiten zijn er geen aanwijzingen dat het om een aanslag gaat. Mogelijk bezweek de constructie onder het dikke pak sneeuw dat op het dak lag. De vergunningen van zowel het ontwerpbureau als het Turkse bedrijf dat het twee jaar oude complex heeft gebouwd, zijn ingetrokken. De Russische justitie is een onderzoek begonnen.
Uit het puin waren zondagavond 28 lichamen geborgen, deelden reddingswerkers mee. De Moskouse burgemeester Loezjkov sprak echter van 25 doden. Circa 110 mensen raakten gewond en zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Van vijf gewonden is de toestand kritiek.
Zondagochtend hoorden de honderden reddingswerkers nog hulpgeroep onder het ingestorte dak. Later op de dag leek dat niet meer het geval. De laatste overlevende, een circa achtjarig jongetje, werd in de nacht van zaterdag op zondag uit het puin gehaald, zo meldden de Russische media.
De autoriteiten zetten heteluchtkanonnen in om bevriezing van mogelijke overlevenden onder de brokstukken te voorkomen. In Moskou is het achttien graden onder nul.
Het dak begon in te storten boven ’sector C’ van het complex, juist daar waar zich het kinderzwembad en andere kinderattracties bevonden. Later stortte nog een ander deel in. Beveiligingscamera’s registreerden hoe de glas– en ijzercontructie naar beneden kwam, gevolgd door hout en gewapend beton. De hoofdingang werd geblokkeerd, waardoor veel overlevenden zich een weg moesten banen door glasscherven en ander puin om vervolgens in hun zwemkleding naar buiten te komen. Veel mensen probeerden nog in de kleedruimtes hun spullen te halen. De vloer van het kleed– en douchegebied lag onder het bloed, zo vertelde een overlevende.
In het compex waren op het moment van het ongeval ongeveer 1300 mensen. Een derde van hen bevond zich in het badgedeelte waar het dak instortte.