Binnenland

Vermoorde mannen waren Hells Angels

De drie mannen die vrijdag dood zijn gevonden in de Geleenbeek in Echt, waren leden van de Hells Angelsclub De Nomads in Oirsbeek. Een van de slachtoffers was de 54–jarige president van deze club uit Zuid–Limburg. De politie maakte zondag bekend dat de mannen met meerdere schoten zijn gedood.

ANP
16 February 2004 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

De politie is het hele weekeinde bezig geweest met het sporenonderzoek in en rond de Geleenbeek. Uit het sectieonderzoek was nog niet duidelijk wanneer de mannen precies zijn doodgeschoten. De mannen zijn woensdag 11 februari rond 20.30 uur voor het laatst gezien bij hun clubgebouw Angel Place in Oirsbeek. Familieleden gaven twee van de slachtoffers vrijdagochtend als vermist op. De politie werkt met een team van 25 rechercheurs aan de zaak.

Zaterdag gonsde het in en rondom Echt van de geruchten over de identiteit van de slachtoffers. De politie wilde die toen nog niet bekendmaken. Aan het eind van de dag wees alles erop dat de mannen Hells Angels waren. Zondag maakte de politie een einde aan de speculaties en liet weten dat naast de 54–jarige president van de club uit Geleen, de slachtoffers een 33–jarige man uit Geldrop en een 34–jarige man uit Nieuwstadt zijn.

De leden van de Nomads wilden geen commentaar geven op het verlies van hun drie ’brothers’. Sinds zaterdagavond hielden mannen gewapend met knuppels iedereen die maar in de buurt van hun clubhuis in Oirsbeek kwam, op een afstand. Zaterdagmiddag zijn vijftien Hells Angels bij het hoofdpolitiebureau van Roermond verhaal komen halen, toen daar twee mensen werden verhoord in verband met de zaak. De politie besloot het getuigenverhoor te staken toen de emoties bij de Hells Angels hoog opliepen.

De politie houdt de Hells Angels niet extra in de gaten omdat zij geen wraakacties verwacht. Wel heeft zij de hulp ingeroepen van de collega’s in de Duitse stad Mönchengladbach, die sinds de vondst van de lijken in Echt twee clubhuizen van de Angels in Viersen en Willich observeren.

Verscheidene Europese landen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met geweld bij Hells Angels. Vooral in Duitsland en in Scandinavische landen kwam het daarbij tot bloedvergieten. Het geweld hing vrijwel altijd samen met onderlinge vetes of met ruzies met rivaliserende motorbendes. Veelal stonden drugsbelangen centraal in het geweld. Berucht is de bendeoorlog in de jaren negentig tussen Hells Angels en de Bandidos in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Daardoor vielen meer dan tien doden.

In Nederland zijn Hells Angels de afgelopen jaren enkele keren met gewelddadige delicten in verband gebracht. In 2000 had in de Haarlemse seksclub Esther een schietpartij plaats, waarbij vier mensen werden vermoord, onder wie een lid van de Haarlemse Hells Angels en een aspirant–lid.

In 2000 werden de televisiepresentatoren Henk van Dorp en Frits Barend belaagd door een groep Hells Angels. Zij eisten excuses van hen, omdat zij de Angels een criminele organisatie hadden genoemd. In 2001 viel de politie het clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels binnen. Daar ontdekte ze wapens en verboden vuurwerk.

In gastenboeken van websites van andere afdelingen van Hells Angels in Nederland reageerden een paar honderd Angels op het verlies van hun ’kameraden’. Zaterdagavond waren al de eerste reacties te lezen. De internetpagina van De Nomads is uit de lucht.

Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis van de drie mannen is. Wel is zeker dat vanuit de hele wereld Hells Angels op zo’n bijeenkomst afkomen om afscheid te nemen. In Nederland gebeurde dat eerder in 2000, toen een grote groep Hells Angels uit verscheidene landen de begrafenis van de geliquideerde crimineel Sam Klepper in Amsterdam begeleidde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer