Veiligheidssituatie rampplek MH17 verbeterd
De veiligheidssituatie op de plek in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 eindigde, is „aanzienlijk verbeterd” in vergelijking met de periode voor de afgelopen winter. Dat meldt commodore Theo ten Haaf van de Luchtmacht woensdag. Hij gaat over de veiligheid van de bergingsmissie. De frontlinie in het conflictgebied ligt nu zo’n 50 kilometer verderop en dat geeft lucht. Wel vormen mijnen en niet geëxplodeerde projectielen daar nog een direct gevaar.
De missie om vooral menselijke resten en persoonlijke bezittingen naar Nederland te brengen, wordt dan ook voortgezet. Volgens missieleider Pieter Jaap Aalbersberg zal die missie zo lang als nodig doorgaan, mits de veiligheid dat toelaat. Hij verwacht dat de missie enkele weken zal duren.
Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Inmiddels zijn op twee na alle slachtoffers geïdentificeerd.
Volgens Aalbersberg moet er nog elke dag opnieuw worden onderhandeld met de rebellen over toegang tot de rampplek. „Het ziet er wel goed uit”, voegde hij er aan toe.
Het repatriëringsteam bestaat uit in totaal dertig mensen, van wie er twintig zijn afgereisd naar het rampgebied. Onder hen zijn ook vier Maleisische experts. Er blijven tien teamleden in de Oost-Oekraïense stad Charkov waar alle geborgen resten en materialen worden verzameld voor verder vervoer naar Nederland.