Kerk & religie

„Christenen houden te veel van deze wereld”

ORLANDO. Christenen zijn soms meer geseculariseerd dan ze zelf denken. „We richten ons vaak meer op deze wereld dan op de toekomende”, vindt Mark Dever. „De nieuwe hemel en de nieuwe aarde worden dan genegeerd of helemaal vergeten.”

Van onze verslaggever
15 April 2015 11:18Gewijzigd op 15 November 2020 18:11
Mark Dever. beeld Wikimedia
Mark Dever. beeld Wikimedia

De kerken zijn er mede schuldig aan dat de meeste aandacht uitgaat naar het leven in deze wereld, aldus Dever. De predikant van Capitol Hill Baptist Church in Washington sprak dinsdag tijdens de nationale conferentie van The Gospel Coalition in Orlando (Florida) over de dag van de Heere (1 Thessalonicensen 4:13-5:11).

De Thessalonicensen waren „onwetend” over de toekomst van gelovigen die waren overleden. „Paulus wil niet dat ze lijken op mensen die geen hoop hebben”, zei Dever. „Want dat zijn materialisten, mensen bij wie het alleen gaat om het hier en nu.”

Alleen de eenheid met Christus geeft gelovigen hoop. „Zoals Hij is gestorven en opgestaan, zullen ook wij met Hem zijn. Ons doel is om altijd bij de Heere te zijn.”

Met de „dag van de Heere” bedoelt Paulus de wederkomst van Christus, stelde de predikant. „Wie geestelijk slaapt en in de duisternis verkeert, houdt geen rekening met Zijn komst en oordeel. Maar als je weet dat je rekenschap moet afleggen over alles wat je doet, dan heeft je leven betekenis en een doel. God heeft ons niet bestemd tot toorn, maar tot het eeuwige leven met Hem.”

De nieuwe hemel en nieuwe aarde komen eraan, maar intussen leven christenen in een zondige wereld. De veranderende opvattingen van veel Amerikanen over homoseksualiteit, gezin, tolerantie en God dringen orthodoxe christenen in de verdediging, zei Dever even later tijdens een workshop over de „culturele crisis” in de Amerikaanse samenleving. „Het vasthouden aan Bijbelse principes kan christenen sociaal en misschien ook economisch in de problemen brengen. Met sommige opvattingen overtreden we zelfs de wet en worden we gestraft.”

Christenen hoeven echter niet bang te zijn voor de cultuur of in paniek te raken. „Het christelijk geloof gaat over God, Die nieuw leven geeft aan mensen die geestelijk dood zijn. Er is nooit een cultuur geweest waarin het normaal is dat mensen gehoor geven aan het Evangelie. Die cultuur zal er nooit komen. In de huidige cultuur is het niet moeilijker om kerk te zijn dan in het verleden of in de toekomst.”

Vervolging hoort bij het christelijk leven, aldus Dever. „Christus werd vervolgd als een crimineel, en het is niet vreemd dat Zijn volgelingen hetzelfde ondergaan.”

Christenen moeten volgens 
Dever geen droomwereld nastreven. „Vertrouw op de Heere, kijk niet naar de omstandigheden. Alles wat we hebben, is door de genade van God. Vind rust in de zekerheid dat Christus regeert. We hoeven niet angstig te zijn.”

Gerechtigheid

Volgens Tim Keller moeten christenen zich in hun denken over ongerechtigheid in de samenleving –zoals corruptie en armoede– laten vormen en leiden door de Bijbel. Het boek Amos laat volgens de predikant uit New York zien dat God alle mensen verantwoordelijk houdt voor hun daden. „Bij de volken rondom Israël was volop sprake van onrecht, onderdrukking en genocide. Ze waren niet het volk van God, hadden geen Bijbel, maar toch sprak Hij hen daarop aan.”

Tegelijk laat de brief van Jakobus zien dat we mensen niet mogen vervloeken, omdat ze naar het beeld van God zijn geschapen, aldus Keller. „Dat is het uitgangspunt bij hoe we met anderen moeten omgaan.”

Uiteindelijk is God de enige Persoon in het heelal Die „rechten” heeft, stelde de Amerikaanse predikant John Piper. „Al het menselijk gedrag dat tot Zijn eer is, is goed gedrag. Als we Hem niet de heerlijkheid geven die Hem toekomt, is dat zonde. In het Evangelie gaat het erom dat God aan Zijn recht en eer komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer