Voorkomen tekenbeet beter dan genezen
UTRECHT. Met de stijgende temperaturen in het voorjaar worden teken weer actief. Wie in het groen werkt of juist in de vrije tijd de natuur in trekt, moet daar rekening mee houden. Controleren op tekenbeten is belangrijk, waarschuwen diverse organisaties dezer dagen in de Week van de Teek.
- Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferie. Via een beet kan de ziekteverwekker op de mens overgaan en de ziekte van Lyme veroorzaken. Het meest voorkomende signaal daarvan is een rode, ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet. De rode ring verdwijnt uiteindelijk vanzelf, maar de bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven. Na verloop van tijd richt hij dan schade aan in zenuwweefsels, gewrichten, de huid en soms het hart.
Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. De meeste mensen genezen na een antibioticakuur, maar 1000 tot 2500 mensen per jaar houden langdurig klachten.
Een teek lijkt op een plat spinnetje. Hij leeft in hoog gras, struikgewas en tussen dode bladeren. Verder zitten teken op op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Teken worden actief als de temperatuur boven de 8 à 10 graden Celsius komt.
Om een tekenbeet te voorkomen, is het verstandig om bij het wandelen in bos, duin, weiland en heidegebied bedekkende kleding te dragen, gesloten schoenen en een pet of hoed. Smeer onbedekte huid in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Ga niet van de paden af. Let op: ook werken in de tuin kan een tekenbeet opleveren.
Controleer ’s avonds na een wandeling of andere activiteiten in de natuur het hele lichaam op teken, ook dat van kinderen en van honden. Wees extra alert op warme, vochtige plekjes: knieholtes, liezen, oksels en het hoofd.
Een teek die in de huid vastzit moet zo snel mogelijk worden verwijderd, zonder draaien of knijpen. Laat het beestje heel. Bedwelm de teek niet met alcohol, maar desinfecteer het wondje nadat het insect is verwijderd. (Zie tekenbeetziekten.nl/verwijderen-van-een-teek of download de app ”Tekenbeet”). Noteer de datum van de beet en houd de plek nog drie maanden in de gaten.
Verschijnt er een rode vlek of ring rond de plaats van de beet, ga dan direct naar de huisarts en vraag om een antibioticakuur. Overigens kan iemand ook de ziekte van Lyme krijgen zonder dat er een rode vlek of een ring ontstaat. Doen er zich in de weken na de beet griepachtige klachten voor zoals hoofdpijn, een stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid, ga dan naar de huisarts, meld de tekenbeet en vraag om een antibioticakuur.
Wie weten wil of de teek die heeft gebeten, is besmet, kan hem in een plastic zakje opsturen naar laboratorium Pro Health, Postbus 316, 6000 AH Weert. Kosten: 39,95 euro. Knip het grootste deel van het plastic zakje af, plak het zakje dicht en doe dit in een envelop.