Kerk & religie

Conferentie Leicester: Pastor in voetspoor van de Herder

LEICESTER. Voor diverse predikanten uit verschillende kerkgenootschappen is het een vertrouwde plek geworden: het universiteitscomplex van Leicester, waar van maandag tot en met donderdag de Leicesterconferentie gehouden wordt, georganiseerd door The Banner of Truth.

Ds. A. A. F van de Weg
14 April 2015 16:29Gewijzigd op 15 November 2020 18:10
De Nederlandse deelnemers aan de Leicester Conferentie 2015.  beeld ds. A. A. F. van de Weg
De Nederlandse deelnemers aan de Leicester Conferentie 2015. beeld ds. A. A. F. van de Weg

De conferentie is in de letterlijke zin van het woord een elkaar ontmoeten rond het Woord, in de wandelgangen en rond de maaltijd.

In de openingspreek stond Gary Brady, predikant van de Childs Hill Baptist Church te Londen, gisteren stil bij 1 Petrus 2:7. Petrus spreekt in dit hoofdstuk gelovigen aan, aldus Brady. „Voor hen is Christus kostbaar. Een dominee is meer dan zijn ambt.” In de eerste plaats is een predikant christen, en zo werden de zo’n 400 aanwezige voorgangers dan ook aangesproken. „Door het geloof wordt Christus van onschatbare waarde.”

De vraag of, en zo ja in hoeverre Christus kostbaar is, is volgens Brady een graadmeter voor het geloofsleven van een predikant. Aan de hand van het bekende gezang van John Newton –„O Jezus, hoe vertrouwd en zoet, klinkt mij Uw Naam in ’t oor”– schilderde Brady de kostbaarheid van Christus. Hij is het antwoord op onze grootste nood. Brady eindigde met de wens dat ieder christen het hartstochtelijk verlangen zal kennen om Hem meer lief te hebben dan ooit tevoren.

‘s Avonds sprak Kevin DeYoung, predikant van de University Reformed Church in East Lansing, Michigan. Hij is voor drie lezingen uitgenodigd, waarbij hij ingaat op het lijden van Christus en de christen. Daarmee werkt hij het hoofdthema van de conferentie uit, ”The Sufferings of This Present Time” (Het lijden van deze tegenwoordige tijd).

In zijn eerste lezing stond De­Young stil bij het evangelie naar Markus, met bijzondere aandacht voor de schaamte die Jezus doorstaat op weg naar het kruis. Markus beschrijft de kruisiging van de Heere Jezus feitelijk. Hij wil geen medelijden met Jezus wekken, maar vraagt aandacht voor de plaatsvervangende verwerping van Jezus. Op een beschamende manier wordt Jezus onrechtvaardig behandeld.

DeYoung legde vanuit Jesaja 53 de nadruk op de schaamte die Jezus moest en wilde ondergaan. „Als mens kun je je terecht schamen over bedreven zonden. Er kan ook sprake zijn van onterechte schaamte, die echter wel gevoeld wordt, bijvoorbeeld als je gelasterd wordt.”

DeYoung trok in zijn lezing de lijnen door naar de pastorale praktijk. Een dienaar kan zich op pastoraal gebied helemaal geven aan gemeenteleden, die hem later onrechtvaardig behandelen. De Amerikaanse pastor gaf mee om in die pijnlijke pastorale ervaringen te zien op Jezus, Die het kruis heeft verdragen. „De weg van het kruis was voor Hem de koninklijke weg naar de verhoging. Een pastor gaat in de voetsporen van de Herder. Dat betekent een weg van zelfverloochening, achter Hem aan.” Eenparig werd door allen aan het eind van de avond het bekende gezang van Isaac Watts aangeheven: „Als ik het wond’re kruis aanschouw… Uw won’dre liefde, godd’lijk groot, eist alles, ja, mijzelf geheel!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer