Gouds Leerhuis komt voor het laatst bijeen
GOUDA. Het Gouds Leerhuis is een begrip geworden. Vijf jaar lang werden, onder andere door leden van de protestantse Sint-Jansgemeente, in Gouda korte bijeenkomsten georganiseerd waarin één of meerdere Bijbelboeken centraal stonden. Woensdagavond komt het Leerhuis voor het laatst bijeen rond het boek Openbaring.
Dertig bijeenkomsten in vijf jaar, en vijf mooi vormgegeven studieboekjes zijn de vrucht van het Gouds Leerhuis dat in 2010 begon. Gemeenteleden in de Sint-Jansgemeente wilden graag meer horen over Bijbelboeken in hun context, legt W. A. Brouwer, voorzitter van de stuurgroep Gouds Leerhuis, uit. En ze wilden concrete lessen trekken uit de Bijbelboeken.
De lezingen werden verzorgd door predikanten en hoogleraren en ondersteund door de Gereformeerde Bond, de Stichting Fonds Goudse Glazen en Stichting Goudse Sint-Jan. Iedere bijeenkomst duurde slechts een uur. Brouwer: „Er waren gemeenteleden die hier hun Bijbelkring aan vastknoopten, zodat zij nog verder konden doorspreken over het onderwerp.” Vooraf werden de deelnemers geacht het besproken Bijbelboek gelezen te hebben.
De Goudse Bijbel –de Bijbelvertaling van Pieter van Oussoren verrijkt met afbeeldingen uit onder meer de Goudse Sint Jan– die in 2007 verscheen, was voor het Leerhuis het uitgangspunt bij de uitgave van vijf boekjes waarin de lezingen zijn gebundeld. Qua uiterlijk ademen deze studiedeeltjes de sfeer van de Goudse Bijbel. met afbeeldingen van de glas-in-loodramen uit de Sint Jan op de omslag en na elk hoofdstuk. Bij de lezingen wordt ook de vertaling van de Goudse Bijbel gebruikt.
„De boekjes zijn heel concreet en goed te gebruiken voor Bijbelstudiegroepen”, aldus Brouwer. „Er staan lezingen in van dr. A. van der Beek, dr W. Dekker, dr. J. Hoek, ds. P. L. de Jong en dr. M. J. Paul, om er maar een paar te noemen.”
Wat is u van deze avonden het meest bijgebleven?
„Ik vind het lastig om er één onderwerp uit te lichten, maar laat ik als voorbeeld de bespreking van de Korinthebrieven noemen. De grote lijn in deze boeken is: de wijsheid van God is dwaasheid voor de mensen en het wijze bij de mensen is dwaas voor God. Wij worden opgeroepen om kruisdragers te zijn, terwijl we in onze tijd vooral met zelfverwerkelijking bezig zijn. Dat staat haaks op elkaar. Het zet je aan het denken: hoe ga ik als christen om met de oproep om kruisdrager te zijn?”
Was er veel belangstelling voor het Leerhuis?
„In het begin hadden we meer dan 200 bezoekers. Op het laatst schommelde dat tussen de 100 en 150. Er is zelfs eens een bezoeker uit Groningen naar onze avonden toegekomen. Sowieso hadden de avonden een regionale functie.”
Krijgt het Leerhuis een vervolg?
„Nee. We hebben ons doel bereikt, alle Bijbelboeken zijn besproken. En er is genoeg te doen, de agenda’s van mensen lopen al snel vol.”