Mbo’ers leren slimmer om te gaan met smartphone
BERGEN OP ZOOM. De mbo-leerlingen van het Kellebeek College in Bergen op Zoom doen het maandag goed in de dataquiz, onderdeel van de Phone Challenge Workshop over het beperken van de kosten van het mobieletelefoongebruik. Vrijwel iedereen weet dat het uploaden van een foto net zo duur is als het downloaden van datzelfde plaatje.
Ook is het voor de meeste scholieren geen nieuws dat mobiele data niet worden geteld in euro’s of minuten, maar in KB’s, MB’s en GB’s. „Toch is deze les zeer nuttig”, zegt de 18-jarige Amber aan het eind van de workshop. „Ik heb nooit geweten dat je in het buitenland nog gebeld kunt worden of kunt bellen nadat je de dataroaming hebt uitgezet. En ik wist ook niet je data verbruikt als je niet met je telefoon bezig bent, maar die wel aan hebt staan.”
Tientallen medewerkers van de telecomaanbieders Vodafone en KPN verzorgen deze en volgende week gastlessen op circa zestig mbo-scholen in heel Nederland. Aan de hand van een aantal tips, een quiz en een filmpje krijgen de leerlingen advies over het in de hand houden van hun telefoonkosten. De workshop is ontwikkeld door de stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), een organisatie die de financiële zelfredzaamheid van jongeren probeert te stimuleren.
„We bieden deze workshop aan het mbo aan, omdat onlangs uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is gebleken dat een op de vijf mbo-studenten schulden heeft”, zegt WWJB-directeur Thea Hazel bij de aftrap van het project op het Kellenbeek College. „Het telefoongebruik is een van de oorzaken van de schulden. Het is gebleken dat 40 procent van de jongeren de maandelijkse bundel van zijn mobieltje wel eens overschrijdt.”
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is aanwezig bij de eerste workshop in Bergen op Zoom. Haar departement heeft subsidie voor het project verstrekt. „Bij Sociale Zaken vinden we het heel belangrijk dat de mensen in Nederland goed leren omgaan met hun portemonnee”, laat de bewindsvrouw weten. „En hoe jonger je daarmee begint, hoe beter het is.”
Dat veel jongeren al goed weten hoe ze de kosten van het gebruik van hun mobiele telefoon binnen de perken moeten houden, blijkt tijdens het bekijken van een filmpje over een mbo-student. De 19-jarige Robin kijkt hoofdschuddend toe hoe de hoofdrolspeler in het filmpje foto’s verspreidt via WhatsApp, terwijl hij geen wifi tot zijn beschikking heeft. „Jammer van al die verspilde data”, meent Robin. „Hij had beter kunnen wachten met versturen van de foto’s tot hij wel wifi had.”
Een rondvraag onder de studenten van het Kellenbeek College leert dat veel scholieren elke maand een fors bedrag uitgeven aan hun mobiele telefoon. Amber is elke maand circa 60 euro kwijt. De 21-jarige Christel betaalt ongeveer 50 euro per maand. „Dat is inderdaad veel geld”, geeft Christel toe. „Van deze workshop zal ik dus zeker profijt hebben. Maar eigenlijk moet mijn vriend deze les ook volgen. Hij moet elke maand naast zijn abonnement 150 euro extra betalen, vooral voor het beluisteren van muziek via zijn telefoon tijdens zijn werk in de bouw.”