Economie

Hoorzitting Brussel levert vissers ideeën op

BRUSSEL. Het was het zoveelste stapje in de lobby om de zogeheten aanlandplicht werkbaar te maken voor Nederlandse vissers, maar hij deed er ook nieuwe ideeën op. Dat zegt directeur Pim Visser van VisNed, de organisatie van kottervissers in Nederland, in een terugblik op een hoorzitting gisteren in het Europees Parlement.

Redactie economie
14 April 2015 11:38Gewijzigd op 15 November 2020 18:09
beeld ANP
beeld ANP

Onderzoekers en vertegenwoordigers van het visserijbedrijfsleven uit verschillende Europese landen waren naar Brussel afgereisd om de parlementariërs te vertellen hoe het staat met de ontwikkeling van selectiever vissen: alleen de gewenste vis vangen. Dat is belangrijker dan ooit, omdat Europa wil dat alle gevangen vis aan land wordt gebracht. Deze verplichting wordt tussen begin dit jaar en 2019 stapsgewijs ingevoerd.

Visser probeerde met een voorbeeld duidelijk te maken voor welke praktische problemen Nederlandse platvisvissers staan. „Tong is zo flexibel als vloeipapier, schol zo stug als karton. Maar intussen moeten we wel een net ontwikkelen dat de tong vasthoudt en de schol laat ontsnappen.”

De vissersvoorman stond slechts kort stil bij de pulsvisserij, ook wel elektrisch vissen genoemd. Meer dan tachtig Nederlandse kotters passen deze innovatieve techniek toe, met speciale ontheffing van Brussel. Pulsvisserij bespaart brandstof en levert minder bijvangst (ongewenste soorten) op, maar vanuit andere landen wordt er met argusogen naar gekeken. „Reden voor ons om het niet op de spits te drijven.”

Onder de inbreng uit andere landen trok vooral die van de Duitse onderzoeker Christopher Zimmermann de aandacht van Visser. „Zijn instituut, dat zich met de visserij in de Oostzee bezighoudt, heeft interessante nieuwe technieken ontwikkeld om vis die eenmaal een net is binnengezwommen een ontsnappingsmogelijkheid te geven. Daar gaan we zeker contact mee opnemen.”

De hoorzitting werd gehouden op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie-SGP). Hij kijkt positief op de zitting terug. „De parlementariërs lieten zich vooral informeren en stelden duidelijke vragen. Een Noord-Ierse zei terecht dat het vreemd is als Europa een hoge selectiviteit eist en tegelijk oplossingen nauwelijks toelaat”, laat hij via zijn woordvoerder weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer