Binnenland

Zeker 500 veteranen naar 60e herdenking Slag om Arnhem

Meer dan 500 oorlogsveteranen komen in september naar Arnhem om daar de zestigste herdenking van de Slag om Arnhem bij te wonen. Dat heeft de organiserende Stichting Airborne Herdenkingen vrijdag bekendgemaakt. De beroemde ’Brug te ver’ in Arnhem staat centraal tijdens de vijf dagen durende herdenking.

ANP
13 February 2004 15:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

In totaal hebben 450 Britse, 25 Canadese, 25 Poolse, tien Nieuw–Zeelandse en 35 Australische oorlogsveteranen laten weten dat ze naar Arnhem komen. De veteranen uit Australië waren in 1994, tijdens de vijftigste verjaardag van de slag, voor de laatste keer in Arnhem. Voor de veteranen, die vrijwel allemaal ouder zijn dan 78 jaar, wordt opvang geregeld bij onder meer gastgezinnen.

De herdenking begint woensdag 15 september met de vertoning van de film A Bridge To Far op een groot scherm op de John Frostbrug. De filmvoorstelling is voor iedereen toegankelijk. Bovendien wordt de brug, die de afgelopen jaren een grote renovatie onderging, feestelijk heropend.

De oorlogsveteranen trekken donderdag 16 september in defilé over de brug die zij zestig jaar geleden moesten veroveren op de Duitsers. Aansluitend worden zij in stadion Gelredome begroet door onder anderen 10.000 schoolkinderen en militairen.

Op vrijdag 17 september zijn er officiële herdenkingsplechtigheden in Arnhem, Oosterbeek en Apeldoorn. Zaterdag volgt een massale luchtlanding van Britse militairen boven de Ginkelse Heide bij Ede. Meer dan vierhonderd parachutisten zullen uit twaalf Hercules–vliegtuigen springen. Een luchtlanding luidde in september 1944 de Slag om Arnhem in. De geallieerden verloren de slag uiteindelijk, waardoor de bevrijding van Noord–Nederland tot 1945 op zich liet wachten.

De herdenkingen worden zondag 19 september afgesloten met een herdenkingsdienst op de Airbornebegraafplaats in Oosterbeek, waar honderden gesneuvelde militairen begraven liggen. Volgens een woordvoerder van de organisatie komen de veteranen vaak speciaal voor deze laatste herdenking naar Arnhem. „Het is een pelgrimage. Ze willen nog een keer bij overleden vrienden zijn."

Voor de herdenking zijn geen Duitsers uitgenodigd. „Het is een aangelegenheid van de veteranen zelf. Zij willen liever niet dat er Duitsers aanwezig zijn en wij respecteren die wens uiteraard", aldus de woordvoerder. De organisatie weet nog niet of er in september leden van het Nederlandse of Britse koninklijk huis naar Arnhem komen. Verder bekijkt de organisatie nog of het mogelijk is de herdenking rechtstreeks op televisie uit te zenden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer