Twee evangelicalen in synode Duitse volkskerk
Aan de komende synode van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) nemen twee bekende Duitse evangelicalen deel: dr. Michael Diener en ds. Steffen Kern. Zij waren niet eerder lid van de EKD-synode.
De Evangelische Kirche in Deutschland, een ‘dakverband’ waarbij twintig zogeheten landskerken zijn aangesloten, houdt van 30 april tot 3 mei haar 12e synode, in Würzburg. Maandag maakte zij de namen van de 120 synodeleden bekend. Dezen zijn gekozen door de lidkerken en/of de EKD-raad, het hoogste orgaan van de Duitse volkskerk. In totaal 40 procent van de synodeleden is nieuw, blijkt uit het overzicht. Voor het eerst is ook bijna de helft (48 procent) vrouw.
Bewijs van vertrouwen
De christelijke nieuwsdienst Pro meldt dat voor het eerst ook twee bekende evangelicalen deel uitmaken van de synode: dr. Michael Diener, voorzitter van het Evangelischer Gnadauer Gemeinschaftsverband en de Duitse Evangelische Alliantie, en ds. Steffen Kern, voorzitter van het Evangelischer Gemeinschaftsverband Württemberg ”die Apis”. Diener ziet zijn ‘benoeming’ door de EKD-raad als „bewijs van vertrouwen, vooral als gevolg van het constructieve overleg tussen de EKD, het Gnadauer Gemeinschaftsverband en de Evangelische Alliantie”, verklaarde hij tegenover Pro.
De afgelopen periode was Diener al regelmatig te gast op de synode, „dus met veel thema’s en personen ben ik al vertrouwd.” De komende zes jaar zal zeker de Reformatieherdenking in 2017 veel aandacht vragen, denkt hij. Wat hem betreft, gaat het in de besprekingen daarover ook over het „evangelisch leven overeenkomstig de Reformatie.” Daarnaast houdt de vraag hoe de Evangelische Kirche omgaat met de toenemende secularisatie en hoe zij haar „missionaire kracht” versterkt, hem sterk bezig, aldus Pro.
Dat laatste geldt voor ds. Kern eveneens. Ook hij „wil erop inzetten dat de protestantse kerken in Duitsland weer nadrukkelijker tot missionaire volkskerken worden.” Het Reformatiejubileum biedt daarvoor „grote kansen”, aldus ds. Kern tegen Pro.
De synode zal zich daarnaast bezighouden met vragen rond de demografische ontwikkelingen in Duitsland en de naar verwachting lagere inkomsten uit de kerkbelasting.
Werelden van verschil
Of het helemaal voor het eerst is dat evangelicalen zitting nemen in de synode van de Evangelische Kirche, is onduidelijk. Zeker is wel dat menig behoudend lid van de EKD zich op ethisch terrein vaak meer thuisvoelt bij de standpunten die de Rooms-Katholieke Kerk uitdraagt dan bij die van de eigen kerk. De vorige EKD-raadsvoorzitter, Nikolaus Schneider, beklemtoonde weliswaar meermalen dat piëtisten tot „het midden van de kerk” behoren, maar, schreef Wolfgang Polzer van de conservatieve nieuwsdienst Idea vorig jaar: „pech: theologisch gezien is er van enige toenadering geen sprake. Integendeel, als het gaat om de uitleg van de Bijbel zitten er tussen evangelicalen en vooraanstaande EKD-vertegenwoordigers vaak werelden van verschil. En op ethisch terrein voelen evangelicalen zich inmiddels duidelijk meer verbonden met de Rooms-Katholieke Kerk dan met de Evangelische Kerk in Duitsland.”
EKD-raad
Synodeleden worden voor zes jaar benoemd. Zij kiezen vervolgens een preses en moderamen (bestuur). In november zal in Bremen de nieuwe EKD-raad worden gekozen, inclusief voorzitter. Naar verwachting blijft de vorig jaar gekozen raadsvoorzitter dr. Heinrich Bedford-Strohm deze functie houden. Bedford-Strohm volgde in november Nikolaus Schneider op, die vroegtijdig terugtrad in verband met de ernstige ziekte van zijn vrouw.
Lees ook: