Buitenland

Koptische Mansur kon nog net op tijd ontvluchten aan geweld van IS

AMMAN. De Libische afdeling van IS schokte de wereld half februari met videobeelden van de moord op 21 koptische christenen. De 26-jarige Osama Mansur woonde met een aantal van hen onder één dak, maar wist te ontsnappen. Met baard, Koran en islamitisch gebedskleed zou hij Libië hebben weten te ontvluchten.

Martin Janssen
2 April 2015 20:04Gewijzigd op 15 November 2020 17:54
Na de moord van IS op 21 christenen in Libië gingen veel kopten terug naar Egypte. Veel van hen reisden via Djerba in Tunesië. beeld AFP
Na de moord van IS op 21 christenen in Libië gingen veel kopten terug naar Egypte. Veel van hen reisden via Djerba in Tunesië. beeld AFP

Mansur woonde met een groep landgenoten in Sirte, in een huizenblok met in totaal vijftien kamers. Op een slechte morgen in januari vielen gewapende lieden van IS hier binnen, op jacht naar kopten met de bedoeling hen te doden.

Mansur slaagde er net op tijd in zijn kamer te ontvluchten en bracht zich in veiligheid door van hek tot hek te springen. Hij is daardoor een van de weinigen die kunnen navertellen wat er zich op die morgen in Sirte heeft afgespeeld. Zijn verhaal verscheen onder meer in de Amerikaanse krant Pittsburgh Tribune-Review en werd verteld op de Arabische christelijke zender Nur.

De Egyptenaar dwaalde na zijn vlucht dertig dagen door Sirte en sliep iedere nacht op een andere plaats, om te voorkomen dat IS hem alsnog bij de kladden zou grijpen. Hij werd geholpen door een Egyptische moslimvriend.

Mansur zocht intussen wanhopig naar mogelijkheden om de ruim 1000 kilometer lange reis naar zijn geboorteplaats in Egypte te kunnen maken. Dit bleek echter vrijwel onmogelijk, omdat de IS overal controleposten had opgericht waar de polsen van voorbijgangers werden gecontroleerd. Daar tatoeëren kopten traditioneel een kruis.

Op aanraden van vrienden liet Mansur in deze periode een baard groeien en maakte met gips het kruis op zijn pols onzichtbaar. Zijn moslimvriend gaf hem bovendien een Koran en een islamitisch gebedskleed mee, en op deze wijze wist Osama uiteindelijk Libië te ontvluchten.

Zijn omgekomen geloofsgenoten worden in Egypte inmiddels als martelaren gezien. Initiatieven om hen te eren, stuiten echter ook op weerstand. Dertien van de slachtoffers kwamen uit al-Aur, een stad ten zuiden van Caïro. De Egyptische president Sisi heeft de kopten daar speciale toestemming verleend om een nieuwe kerk te bouwen ter nagedachtenis van hun 21 onthoofde geloofsgenoten.

Eind vorige week leidde de bouw van de nieuwe kerk echter tot hevige onlusten. Een grote groep moslims viel na het vrijdaggebed het huis van de familie van een van de slachtoffers aan. Vervolgens trokken ze naar de plaats waar de nieuwe kerk moet verijzen. Ze gooiden molotov­cocktails naar het bouwwerk. Volgens ooggetuigen riepen de demonstranten hierbij „dat deze kerk er nooit zal komen.”

Nadat de rust weer was wedergekeerd, volgde de bekende procedure die door veel kopten steeds hevig wordt bekritiseerd. Op last van de autoriteiten werd er een verzoeningsbijeenkomst belegd. Het resultaat hiervan was dat de kopten ermee akkoord gingen dat de kerk op een andere locatie zou worden gebouwd. Het oorspronkelijke plan was dat de kerk langs de toegangsweg van het stadje zou komen.

Bovendien werden er als gevolg van deze „geslaagde” bijeenkomst zeven moslims vrijgelaten die waren gearresteerd omdat ze afgelopen vrijdag hadden deelgenomen aan het geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer