Binnenland

„In de schuldsanering door alcoholslot”

DEN HAAG (ANP). Hij heeft zich net aangemeld bij de schuldsanering. Nadat hij werd betrapt met te veel alcohol op achter het stuur en vervolgens verplicht in het alcoholslotprogramma moest, raakte hij zijn baan en ook zijn inkomen kwijt. „Maar de huur en de vaste lasten moesten wel gewoon betaald worden”, vertelt vrachtwagenchauffeur Michiel Nijhuis (32).

1 April 2015 19:44Gewijzigd op 15 November 2020 17:51

Na een avond biertjes drinken met een vriend werd hij door de politie staande gehouden en moest hij blazen. Hij kreeg een boete van 1250 euro, raakte zijn rijbewijs voor een half jaar kwijt en moest verplicht deelnemen aan het alcoholslotprogramma, dat twee jaar duurde.

„Dat heeft me alles bij elkaar zo’n 10.000 euro gekost”, schat Nijhuis. „De kosten voor het slot zelf, de analyse van de tussentijdse testen en ook de kosten voor mijn advocaat.”

Een alcoholslot laten inbouwen in de vrachtwagen kon niet. Omdat Nijhuis als zzp’er werkte, vielen van de ene op de andere dag zijn inkomsten weg. „Van mijn Wajonguitkering van 940 euro per maand kon ik het niet rooien.”

Dat het alcoholslot niet feilloos werkt, heeft Nijhuis aan den lijve ondervonden. „Ik had net parfum opgedaan in de auto en moest toen blazen, en testte positief. Ik heb meteen de politie gebeld, maar die hadden geen tijd voor een alcoholtest. Een medewerker van de storingsdienst van het CBR lachte mijn verhaal weg: parfum doe je toch niet op in de auto?”

De angst voor fout blazen was groot: „Je loopt het risico dat je je rijbewijs voor vijf jaar kwijtraakt. Als ik een avond biertjes was gaan drinken, durfde ik daarna een paar dagen niet in de auto te stappen. Zo bang was ik dat ik fout zou blazen.”

Inmiddels heeft Nijhuis het programma met succes volbracht. Maar de gevolgen zijn enorm. „Ik heb tweeënhalf jaar niet kunnen werken en zit nu zeker nog voor drie jaar in de schuldsanering. Al met al kost het me zes jaar van mijn leven.” Hij vindt de straf niet in verhouding staan tot wat hij heeft gedaan.

Advocaat Sébas Diekstra, die Nijhuis bijstaat, vindt dat de schade van zijn cliënt volledig moet worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid, „omdat hij dubbel is gestraft”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer