Huisartsen dreigen met acties
Als minister Hoogervorst van Volksgezondheid doorgaat met zijn plannen om bezoekers van de huisarts een eigen bijdrage te laten betalen, gaan de huisartsen actie voeren. Dit heeft voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) donderdag gezegd. Volgens hem is de actiebereidheid onder de dokters groot. „En ze wordt steeds groter."
Vos denkt als actiemiddel aan het doorverwijzen van patiënten naar de specialist. „We kunnen de acties regionaal beginnen rond een bepaald ziekenhuis. Als dat niet helpt, kunnen we elke derde patiënt doorverwijzen, desnoods door het hele land."
Vos verwijt de minister niet naar de huisartsen te willen luisteren. „Hij weet niets van gezondheidszorg, denkt alleen op korte termijn, en heeft een grote drang om als boekhouder naar cijfertjes te kijken. Hij wil gewoon bezuinigen."
Volgens de voorzitter zal de gezondheidszorg alleen maar duurder worden als mensen direct of indirect een bijdrage moeten betalen voor elk bezoek aan de huisarts. De kans zou bestaan dat zieken uit kostenbewustzijn niet naar de dokter gaan, terwijl ze wel zorg nodig hebben.
Als hun klachten daardoor erger worden, kost het, volgens de huisartsenorganisatie, meer geld om de patiënt weer beter te maken. „Bovendien zullen mensen geen genoegen meer nemen met de boodschap: Kijkt u het nog even aan. Als het over een week niet over is, moet u terugkomen. Ze moeten betalen, dus willen ze waar voor hun geld: Een recept of een doorverwijzing naar de specialist. De zorg wordt er alleen maar duurder door."
Vos heeft het gevoel dat Hoogervorst overleg met de huisartsen mijdt. Volgens de voorzitter van de LHV doet de overheid „geen flikker" voor de beroepsgroep. „Dus moeten we onze problemen zelf gaan oplossen."
De LHV hield donderdag in Utrecht een Dag van de Huisartszorg. Voorzitter Vos riep in zijn toespraak huisartsen op voortaan zelf hun problemen op te lossen. Hij vindt dat huisartsen veel vaker met elkaar moeten samenwerken, het liefst in een gezamenlijke praktijk. Volgens hem is dit goedkoper en efficiënter. Ook kunnen meer patiënten worden behandeld, waardoor het tekort aan huisartsen kan worden opgelost.