Liveblog storm: Ook woensdag gevaarlijk weer
Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer in het hele land. Er werd code oranje afgekondigd in de provincies Groningen en Friesland. Volg hier het laatste nieuws over de voorjaarsstorm.
20.00 uur: Liveblog gesloten
19.59 uur: Dode in Ede – In Ede is een man overleden nadat een pand instortte. Lees hier meer.
19.40 uur: Ook woensdag gevaar – Het KNMI heeft de code oranje beëindigd, maar dat wil nog niet zeggen dat de lentestorm al helemaal achter de rug is. Rijkswaterstaat waarschuwt mensen die woensdag de weg op moeten, voorzichtig aan te doen. Het zal tijdens de ochtendspits nog steeds erg hard waaien en ook worden er buien, mogelijk met hagel, verwacht.
19.28 uur: Verslag vanuit Friesland – Verslaggever Johannes Visscher trok vanmiddag door Friesland. Lees hier zijn verslag.
18.35 uur: Extreem weer ten einde – Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) beëindigd. Deze was ingesteld voor Groningen, Friesland, het noordelijk deel van Drenthe en alle Waddeneilanden vanwege zeer zware windstoten met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur. Toch is het met de windstoten nog niet gedaan. Voor het hele land geldt nog waarschuwingscode geel omdat dinsdagavond nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur kunnen voorkomen. Ook trekken enkele buien over het land. Hierbij kunnen de windstoten nog iets zwaarder zijn en is er kans op onweer en korrelhagel.
18.32 uur: Pas donderdag weer treinen Hoogeveen-Assen – Doordat bij Assen een boom op het spoor is gevallen, rijden hoogstwaarschijnlijk donderdagochtend pas weer treinen tussen Hoogeveen en Assen.
18.15 uur: Zandstorm op A12 – Op de A12 bij Woerden blies de wind zand over de weg. Daardoor was het zicht slecht. Het zand is afkomstig van heuvels naast de snelweg. Deze zijn aangelegd bij bouw werkzaamheden voor de zuidelijke randweg.
18.12 uur: Dode en schade door orkaan Duitsland – In Duitsland is een dode gevallen door Niklas. Een man kwam thuis in de deelstaat Saksen-Anhalt om het leven toen een muur van zijn huis omver werd geblazen. Ook raakten mensen gewond. Zo kwamen twee kajakkers terecht onder een boom in Garmisch-Partenkirchen. Een van hen raakte zwaargewond.
17.41 uur: Zware dag voor Schiphol – Zo’n negentig vluchten zijn dinsdag geannuleerd op Schiphol als gevolg van de harde wind. De vertragingen liepen in de loop van de dag steeds meer op, tot ongeveer anderhalf uur. De weersverwachting lijkt er de komende uren niet beter op te worden. „Voor na 18.00 uur voorspellen ze buien met hagel, onweer en windstoten. Dat maakt het er niet eenvoudiger op”, zegt een woordvoerder. „We kunnen wel zeggen dat dit een zware dag is voor Schiphol.”
17.38 uur: Storm naar buren – De storm trekt verder weg. Vooral het noorden van Duitsland en Denemarken hebben nu last van de harde wind.
16.24 uur: Storm over hoogtepunt – De wind neemt in kracht af, laat Buienradar zien.
16.03 uur: Geen Thalys door boom op spoor – Er rijden geen internationale treinen tussen Nederland en België. Het spoor tussen Roosendaal en Antwerpen is bij Essen geblokkeerd door een omgewaaide boom. Hierdoor is ook de Thalys van Amsterdam naar Parijs gestremd. Dat laat de NS weten.
16.01 uur: Vrachtwagens vallen om – Op de snelwegen A6 en A1 zijn vrachtwagens door de storm omgevallen. Dat meldt Rijkswaterstaat. Op de A6 (Joure-Emmeloord) ging bij Sint Nicolaasga een truck op zijn kant. De weg is helemaal afgesloten.
Op de A1 viel een vrachtwagen om bij Twello. Het verkeer op de weg tussen Hengelo en Apeldoorn kan nog over de vluchtstrook.
15.46 uur: Drukke avondspits verwacht – Rijkswaterstaat verwacht een drukke avondspits. Weggebruikers moeten ook rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden. De spits begint om circa 16.30 uur. Normaal staat er gemiddeld 150 tot 200 kilometer file op een dinsdag in de avondspits.
15.23 uur: Miljoenenschade – De storm leidt tot een miljoenenschade. Die schatting sprak het verbond van Verzekeraars dinsdagmiddag uit. „We ramen de schade nu op een paar miljoen, maar dat bedrag zal nog wel oplopen”, aldus een woordvoerder van het verbond. Interpolis heeft op de afdeling schadeafhandeling extra personeel ingezet. „We krijgen vooral veel meldingen over kapotte ruiten, weggewaaide dakpannen, schade door omgewaaide bomen en waterschades.” Bij het bedrijf zijn dinsdag tot 13.00 uur al zo’n negenhonderd schades gemeld. In totaal gaat het daarbij om circa 500.000 euro.
15.20 uur: Ook overlast in België – In het centrum van Antwerpen ontstond een verkeerschaos door stormschade aan een hotel. Het Koningin Astridplein bij het station werd volledig afgesloten nadat een deel van de dakbedekking van het Radisson Blu Hotel was losgeraakt. In Gent moesten meerdere straten worden afgesloten omdat metalen gevelplaten van een woontoren naar beneden vielen. In Brussel, maar ook elders, ondervonden het openbaar vervoer en het andere verkeer hinder door omgewaaide bomen.
In verband met de hevige wind waren uit voorzorg parken en kerkhoven in Brussel sinds maandag gesloten. Ook in de regio Antwerpen bleven parken dicht.
14.48 uur: Sluizen en keringen – Diverse sluizen en keringen zijn gesloten wegens de hoge waterstand. De Maeslantkering en de Oosterscheldekering blijven wel gewoon open, meldt Rijkswaterstaat.
14.13 uur: Zuiden iets rustiger – In het zuiden van het land is de wind iets minder krachtig geworden. In het noorden stormt het nog flink.
14.10 uur: Gevaarlijke rij-omstandigheden – Rijkswaterstaat raadt dringend af om met lege en licht beladen vrachtwagens de weg op te gaan.
13.27 uur: Damrak Amsterdam afgezet om storm – Het Damrak in Amsterdam is dinsdagmiddag afgezet omdat een groot steigerdoek door de storm naar beneden dreigt te komen. Het doek van 100 bij 20 meter, dat aan de gevel van een winkelpand hangt, wordt uit voorzorg door de brandweer verwijderd. Hoe lang dat duurt, kon de brandweer niet inschatten. Ook het tramverkeer over het Damrak ligt tijdelijk stil, omdat de stroom van de bovenleiding is gehaald.
13.24 uur: Man krijgt betonnen bak op zijn been – Een man is dinsdag op een bouwplaats in Gouda gewond geraakt doordat een betonnen bak op zijn been terecht was gekomen. De wind had de bak omver geblazen, aldus de Arbeidsinspectie. De man was aan het werk bij een tankstation aan de Prins Hendrikstraat. Het slachtoffer moest voor behandeling naar het ziekenhuis.
13.15 uur: Treinverkeer heeft last – Het treinverkeer begint flinke last van de storm te krijgen. Op meerdere plekken zijn bomen en takken op het spoor gekomen. Zo rijden er voorlopig geen treinen rond Zutphen, tussen Zwolle en Heino en tussen Landgraaf en Aken. Net over de grens tussen Emmerik en Keulen ligt het treinverkeer ook plat. Tussen Utrecht Centraal en Hilversum en tussen Almelo en Hengelo rijden minder treinen, aldus de NS. Bij Leeuwarden is een bovenleiding kapot, waardoor treinen later aankomen. Tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden dinsdag een groot deel van de dag minder intercity’s vanwege de weersomstandigheden. De NS liet in de nacht van maandag op dinsdag al weten dat er geen intercity direct-treinen rijden over de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda.
12.55 uur: Samenvatting – Lees hier een samenvatting van het lentestormnieuws tot nu toe.
12.35 uur: Weer vrachtwagens omvergeblazen – De ochtendspits is voorbij maar de problemen op de snelwegen houden aan. De harde wind blijft vrachtwagens omblazen. Zo is de A7 dicht tussen Avenhorn en Purmerend. De A50 van Zwolle richting Apeldoorn is afgesloten bij Vaassen. Op de A27 zijn er problemen van Almere naar Huizen en van Utrecht naar Gorinchem, meldden de ANWB en Rijkswaterstaat. Eerder op de dag waren vrachtwagens geschaard en gekanteld op onder meer de A6 (bij de Ketelbrug), de A50 (bij de Waalbrug en bij Veghel) en de N50 (Ramspolbrug). Rijkswaterstaat waarschuwt vrachtwagenchauffeurs daarom voor de gevaarlijke rijomstandigheden. Als de vrachtwagen leeg of licht beladen is, kunnen de chauffeurs beter niet over bruggen en hooggelegen weggedeeltes rijden.
12.20 uur: Waterschap sluit dijkdoorgangen Delfzijl – Om te voorkomen dat Delfzijl en omgeving onder water komen te staan, sluit waterschap Noorderzijlvest dinsdagavond om 22.00 uur de dijkdoorgangen rond de Groningse havenstad. Dat meldt Noorderzijlvest dinsdag. Door de harde wind wordt een waterstand van 3 meter boven NAP verwacht. Dit is precies het kritieke punt waarop sluiting van de doorgangen nodig is. De dijkposten worden niet bemand en ook komt er voorlopig geen dijkbewaking. Dat is volgens het waterschap pas nodig bij een waterstand van 3.80 meter boven NAP. Het is niet te zeggen hoelang de dijkdoorgangen dicht blijven, meldt een woordvoerster.
12.06 uur: Dijk Lelystad-Enkhuizen dicht – Vanwege de harde wind kan het verkeer voorlopig niet over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. De N-weg is dinsdagmiddag gesloten. Het water slaat over de weg en laat daar grind en takken achter, aldus de provincie Flevoland. Het is nog niet bekend wanneer de weg weer opengaat. Op de dijk is dinsdag aan het einde van de ochtend windkracht 10 gemeten. Er staan bovendien windstoten tot 114 kilometer per uur, aldus www.Weeronline.nl.
11.25 uur: Lentestorm in Duitsland op orkaankracht – De DWD, het Duitse KNMI, heeft de lentestorm die ook boven Duitsland woedt, tot een orkaan uitgeroepen. Dat gebeurde nadat windstoten met een kracht van ongeveer 150 kilometer per uur waren gemeten. Volgens meteoroloog Lars Kirchhübel van de DWD is de storm een van de zwaarste die Duitsland de laatste jaren heeft getroffen. De dienst heeft voor grote delen van Duitsland een weerwaarschuwing afgegeven. Zoals elke storm in Duitsland heeft ook de orkaan een naam gekregen. Hij zal als Niklas de geschiedenis ingaan.
11.17 uur: Kering bij Krimpen aan den IJssel dicht – De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat dinsdag aan het begin van de middag dicht vanwege de storm. Die zorgt voor hoge waterstanden. Kades kunnen onder water komen te staan. De balgstuw bij Ramspol op de grens van Overijssel en Flevoland wordt misschien ook gesloten. Uitzonderlijk is de situatie niet. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten. Het waterpeil is rond 13.45 uur op zijn hoogst bij Hoek van Holland. Aan het eind van de middag wordt het maximum bij Den Helder verwacht, tegen het einde van de avond ziet Delfzijl het water op zijn hoogst.
10.50 uur: Fotoserie – Bekijk hier een fotoserie over de storm.
10.46 uur: NS: ga niet met de trein naar Duitsland – De Nederlandse Spoorwegen (NS) raden dinsdag reizigers aan niet per trein naar Duitsland te gaan. De treinen hebben veel last van de storm. In Duitsland staat een aantal NS-treinen stil bij stations. Zo kunnen de intercity’s naar Berlijn de Duitse hoofdstad niet bereiken.
10.30 uur: Nog steeds file – Nog steeds staat er ruim 80 kilometer file, meldt de ANWB. Vooral rond Arnhem en Zwolle is het nog druk op de weg.
9.58 uur: Storm maakt ochtendspits twee keer zo zwaar – Omvergeblazen vrachtwagens, bomen op de weg en een ochtendspits die ruim twee keer zo zwaar als normaal is. De lentestorm heeft dinsdag voor flinke overlast gezorgd. De wind wordt nog harder en de avondspits kan ook flinke hinder ondervinden. Lees hier meer.
9.45 uur: Annuleringen op Schiphol – Zo’n tachtig vluchten zijn dinsdagochtend geannuleerd op Schiphol als gevolg van de harde wind. Ook zijn er vertragingen van ongeveer een halfuur, die in de loop van de ochtend kunnen oplopen. Een woordvoerder van de luchthaven verwacht dat het zeker de hele dag stormachtig blijft.
9.28 uur: A6 bij Ketelbrug vrijgegeven – Het verkeer kan weer over de Ketelbrug rijden. De A6 was dinsdagochtend enkele uren dicht richting Lelystad, nadat een vrachtwagen bij de brug omver was geblazen. Iets na 09.00 uur werd de weg vrijgegeven. De truck staat op de vluchtstrook en wordt na de avondspits geborgen, maar het verkeer kan er met gewone snelheid langsrijden, aldus Rijkswaterstaat. De A50 is op twee plekken dicht door omgeblazen vrachtwagens. Bij Veghel gaat de weg waarschijnlijk rond 11.15 uur open. Het is nog niet bekend wanneer de snelweg bij de Waalbrug wordt vrijgegeven.
9.23 uur: Schepen zeilrace blijven in haven – De historische zeilschepen die zouden meedoen aan de Race of the Classics blijven ook dinsdag in de haven van Rotterdam. Maandag werd de start van het evenement al afgelast vanwege de harde wind. Meer dan vijfhonderd studenten van diverse Nederlandse universiteiten en hogescholen zouden een week lang de strijd met elkaar aangaan op de Noordzee.
9.10 uur: Veerdienst Vlieland – In verband met de hoge waterstand vaart de veerdienst van en naar Vlieland volgens een aangepaste dienstregeling, aldus de ANWB.
8.50 uur: Samenvatting – Lees hier een samenvatting van het stormnieuws in het verkeer tot nu toe.
8.30 uur: Storm op Schiphol – Bekijk hier livebeeld vanaf Schiphol. Het vliegverkeer heeft last van de storm.
8.10 uur: Ruim 350 km file – Rond kwart over acht uur dinsdagochtend stond er ruim 350 kilometer file op de Nederlandse snelwegen, meldt de ANWB. Normaal gaat het om ongeveer 150 kilometer file.
7.58 uur: Treinen volgens dienstregeling – Het treinverkeer heeft dinsdagochtend maar weinig overlast door de harde wind. Tot nu toe zijn nergens in het land berichten over omgewaaide bomen op het spoor. Alles verloopt goed, meldden de Nederlandse Spoorwegen. Alleen tussen Amsterdam-Centraal en Breda rijden tot vermoedelijk dinsdagmiddag 15.00 uur vanwege harde windstoten minder intercity’s. „Sinds maandagochtend monitoren we de harde wind. We houden het nauwlettend in de gaten, maar het blijkt niet nodig om de dienstregeling aan te passen”, aldus een woordvoerster.
7.50 uur: Wind hindert Schiphol – Passagiers die vanaf Schiphol willen vertrekken, moeten rekening houden met vertraging. Een woordvoerster van de luchthaven zei dinsdagmorgen dat niet alle banen optimaal worden gebruikt. Reizigers moeten volgens haar rekening houden met annuleringen en vertragingen. Exacte gegevens had ze nog niet. Ook het inkomend vliegverkeer heeft last van de wind. De KLM heeft al een aantal vluchten, vooral binnen Europa, geschrapt. Een woordvoerder zegt dat de KLM passagiers probeert om te boeken en vooraf te informeren over vluchten die niet doorgaan. Een aantal KLM-vluchten met bestemming Schiphol is uitgeweken.
7.28 uur: Schip vastgelopen bij Vlissingen – Op de Westerschelde bij Vlissingen is dinsdagochtend een schip aan de grond gelopen. De oorzaak is vermoedelijk de harde wind. Het gaat om het 292 meter lange containerschip Sea Land Meteor. De bemanning is in orde. Als het waterpeil stijgt, gaat Rijkswaterstaat proberen het schip los te krijgen. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland laten weten. Het schip vervoerde containers. De lading levert waarschijnlijk geen gevaar op. De bemanningsleden zijn aan boord en ongedeerd.
7.20 uur: 120 kilometer/uur – In de gebieden met code oranje kunnen windstoten voorkomen tot 120 kilometer/uur. In de rest van het land komen de hele dinsdag zware windstoten voor. Landinwaarts hebben deze windstoten een kracht van 75 tot 90 kilometer/uur. De windstoten verdwijnen landinwaarts in de nacht naar woensdag en langs de kust woensdag in de ochtend.
7.05 uur: Zwaarste windstoot – Op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen, de Houtribdijk, is dinsdagochtend een windstoot van 114 kilometer per uur gemeten. Het was de zwaarste windstoot tot nu toe. Op de Waddeneilanden zijn in de loop van de dag zelfs zeer zware windstoten mogelijk, boven de 120 kilometer per uur. Pas aan het eind van de avond wordt het iets rustiger. Dat meldde www.Weeronline.nl. Op de Waddeneilanden staat windkracht 9. Vanwege de storm wordt een zware ochtend- en avondspits verwacht.
6.58 uur: Code oranje – Het KNMI heeft dinsdagmorgen voor de provincies Friesland, Groningen en de Waddeneilanden code oranje (extreem weer) afgegeven in verband met de hevige wind. Het weerinstituut verwacht daar zware tot zeer zware windstoten. Voor de rest van het land blijft code geel (gevaarlijk weer) van kracht.
6.45 uur: Waarschuwing KNMI – Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer in het hele land. Vanaf halverwege de nacht van maandag op dinsdag kunnen er overal in Nederland zware windstoten voorkomen, die in het verkeer voor problemen kunnen zorgen. Landinwaarts hebben deze windstoten snelheden van 75 à 90 kilometer per uur en in de kustgebieden van 90 à 100 km/uur. In het Waddengebied kunnen aan het einde van de ochtend en aan het begin van de middag mogelijk topsnelheden tot 110 km/uur worden bereikt.
6.40 uur: Deel A6 bij Ketelbrug dicht – Op de A6 bij de Ketelbrug richting Lelystad is dinsdagmorgen een vrachtwagen gekanteld door de wind. De weg richting Lelystad is afgesloten, meldden de verkeersdiensten ANWB en VID. Op de N50 is ook een vrachtwagen gekanteld. De weg tussen Kampen en Ens is in beide richting dicht.
6.30 uur: VID waarschuwt voertuigen – De VerkeersInformatieDienst (VID) herinnert eraan dat personenauto’s, maar vooral ook voertuigen met aanhanger en lege vrachtwagens risico lopen tijdens zware windstoten. De kans op drukkere spitsen is groot.