Incident gevaarlijke stof niet altijd gemeld
DEN HAAG (ANP). Ernstige incidenten tijdens het vervoer van levensgevaarlijke stoffen worden niet altijd gemeld, hoewel dat wettelijk verplicht is. Het gaat om stoffen die in kleine hoeveelheden gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Dat blijkt uit documenten die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft opgevraagd.
Dat vervoerders meldingen soms achterwege laten, gebeurt enerzijds omdat zij bang zijn om boetes te krijgen. Aan de andere kant vinden sommige de meld- en registratieprocedure te omslachtig. Ook is een aantal vervoerders niet bekend met de inspectie, aldus de nieuwssite.
Vorig jaar werden 21 grotere incidenten gerapporteerd, in 2013 nog waren dat er nog 28. Voor het jaar 2012 werd nog minder gerapporteerd. Van grote incidenten moeten rapportages worden gemaakt.
Menselijk falen is vaak de oorzaak van een incident. Van de 21 meldingen vorig jaar werden twaalf stuks veroorzaakt door een handelingsfout. In 2013 overleed een persoon bij het overpompen van een lading vloeibare CO2 in de Antwerpse haven. Hierbij was een vervoerder uit Papendrecht betrokken. Vorig jaar zijn in totaal zeven gewonden gevallen bij dergelijke incidenten.
Sinds 2010 heeft de meldplicht prioriteit bij de inspectie. Daarbij is zij van een voorlichtend beleid meer naar een handhavend beleid gegaan. Communicatie en voorlichting blijven echter belangrijk, laat een woordvoerster weten.
Het achterwege blijven van meldingen blijkt uit eigen observaties van de inspectie en als zij informatie van de politie krijgt doorgespeeld.