Met je tablet in de lentezon: handige apps voor de buitenmens
Handige apps maken de lente voor tuin- en natuurliefhebbers nog aangenamer. En dat gratis en voor niets. Nestel je dus met een tablet in de voorjaarszon. Of ga op pad, met je smartphone als gids.
Na de winter is er om het huis genoeg te doen. Wie geen idee heeft waar te beginnen, kan zich online laten inspireren. Bouwmarkten en tuincentra helpen graag een handje. Elke zichzelf respecterende winkelketen heeft een app of een zogeheten responsive website, een site die zich aanpast aan het formaat van telefoon of tablet. Behalve actuele aanbiedingen en de dichtstbijzijnde vestigingen bieden ze tal van tips voor klussen om het huis.
Zo informeert de Karwei-app uitvoerig over het schoonmaken van tuinmeubelen – als je tenminste de moeite neemt het zoekwoord ”tips” in te tikken. Twee linkerhanden? Geen nood, de Praxis-app doet uit de doeken hoe je dat terras of die vijver aanlegt. Concurrent Gamma beperkt zich tot een digitale versie van de reclamefolder en Intratuin biedt alleen de mogelijkheid het saldo van de cadeaukaart te checken. Beide ketens beschikken wel over een goede website met klusadvies, ideeën en weetjes voor in de tuin.
Groene vingers
Tuinieren is hip. Horizontaal, verticaal, binnen, buiten, driehoog achter of in je eigen lusthof: het kan allemaal. Wie de benodigde kennis niet paraat heeft, haalt die uit een app. Met tuinadvies op maat geeft de MijnTuin-app haar gebruiker groene vingers. Alle tuinactiviteiten kunnen worden bijgehouden in een kalender. MijnTuin is tegelijk een sociaal netwerk, waar leden hun kennis delen en virtueel elkaars tuinen kunnen bewonderen. Registratie is gratis.
Van rucola tot pastinaak, van het driekleurige viooltje tot de grote maagdenpalm: geen bloem, plant, boom of struik ontbreekt in de MijnTuin-app. Het haast onuitputtelijke soortenoverzicht is gelukkig voorzien van een goede zoekfunctie. Zoek op het trefwoord roos, peer, tulp of marjolein en je treft van elk ruim twintig soorten aan, met uitgebreide omschrijving en bijbehorende tips.
De paden op
De populaire Klompenpaden in Gelderland en Utrecht zijn te vinden in een mooie en gebruiksvriendelijke app. Ruim zestig wandelpaden worden naar wens op alfabetische volgorde, lengte of nabijheid gesorteerd - een functie die helaas niet vlekkeloos werkt. De Klompenpaden-app biedt informatie over de omgeving, de bereikbaarheid en het startpunt van de routes. Elke route kan worden gedownload, zodat een gedrukte kaart overbodig is. Gezien het aantal mb’s is het handig om de route thuis voor vertrek te downloaden, met een goede internetverbinding.
Verdwalen behoort tot het verleden: de gebruiker van de app ziet op een interactieve kaart dankzij gps altijd waar hij zich bevindt. Verder toont de kaart informatie over parkeervoorzieningen, openbaar vervoer, horeca, verkorte routes, knooppunten en bezienswaardigheden. Ook zijn foto’s en video’s te zien.
Voor wandelingen in Overijssel zijn eveneens apps voorhanden. De Ommetjes in Overijssel-app telt zes wandelroutes. Deze ommetjes over oude kerkenpaden en landweggetjes zijn uitgezet door lokale vrijwilligers. Zij verzamelden interessante weetjes over bijzondere locaties langs de route. De verhalen, foto’s en video’s zijn onderdeel van een interactieve wandelkaart. Het Landschap Overijssel biedt de wandelaar nog eens elf andere routes aan, in de bijna identieke app Wandelen in Overijssel.
De HollandRoute, met gelijknamige app, voert behalve door groene landschappen ook langs historische infrastructuur en industrieel erfgoed in Noord-Holland. Naast een bewegwijzerde hoofdroute voor auto’s bevat de app zo’n dertig wandelroutes en evenzoveel fietsroutes. De gedetailleerde routekaarten worden direct getoond, afzonderlijk downloaden is niet nodig. Gedetailleerd is ook de beschrijving van locaties op de route: geen brug zo klein of de app besteedt er aandacht aan.
De lanen in
Fietsroutes stippel je uit in de app Fietsknoop. Aan de hand van het bekende fietsknooppuntennetwerk in Nederland en België kunnen gebruikers zelf routes maken en die met elkaar delen. Een kaart toont alle knooppunten; uiteraard kan er worden in- en uitgezoomd. Door de gewenste knooppunten aan te klikken, stel je eenvoudig een route samen. Ook geeft de app aan waar zich oplaadpalen voor elektrische fietsen, rustpunten en natuurkampeerterreinen bevinden.
Wie graag vertrouwt op de kennis en kunde van een gezaghebbende wielrijdersorganisatie, kan de ANWB-app Fietsen downloaden. Kwaliteit heeft een prijs: de ANWB biedt slechts een kleine twintig routes gratis aan. Een abonnement geeft toegang tot meer kant-en-klare routes en de mogelijkheid om zelf routes te maken.
Een alternatief is de app Fietsplanner van de Fietsersbond. De makers claimen terecht dat het de „meest complete fietsrouteplanner van Nederland” is. De kaart waarop de geplande route wordt getoond, is echter niet van deze tijd. Hij is weliswaar actueel – nieuwbouwwijken ontbreken niet – maar de vormgeving lijkt te dateren van rond de eeuwwisseling. Een pluspunt: de app neemt tien keer minder ruimte in beslag dan die van de ANWB.