„Bij ziekte mogen we, met dankzegging, gebruikmaken van medische hulp”
U ontmoet een vrouw die ziek is, maar vast gelooft dat ze genezen zal omdat ze daarvoor gebeden heeft. Hoe reageert u?
Dit artikel verscheen op 27 maart in de speciale Puntkomma-bijlage Hart & Ziel. Een predikant, een schoolmaatschappelijk werkende en een psychiater reageren op vijf vragen. In dit artikel: vraag 4.
Met voorzichtigheid
Ds. H. Zweistra, hersteld hervormd predikant te Nederhemert:
„Ik kan dan moeilijk afwijzend reageren. Wie ben ik om haar geloof ter discussie te stellen? Ze zegt immers dat zij het vast gelooft! Wel zou ik proberen om erachter te komen waar zij dat op baseert. Ik zou het wel met de grootst mogelijke voorzichtigheid willen doen. Ik bedoel dit. Wat ik in zo’n situatie zeg, staat niet los van mijn emoties. Zo’n vrouw hoort direct in welke bedding mijn woorden liggen. Ik kan denken dat ik met wat ik zeg heel dicht bij haar sta, terwijl zij mij direct op afstand plaatst. Mijn hele ”zijn” klinkt door in mijn woorden. Dat wordt helaas te veel vergeten. Mijn gebaren, mijn handdruk en mijn oogopslag laten iets zien van mijn intenties.
Het contact wordt gelegd voordat er een woord gesproken is. Op dat non-verbale vlak vindt de ontmoeting plaats. Zo’n kwetsbare vrouw met haar vaste geloof merkt direct of ik haar in haar geloof authentiek vind, of een vrome aanstelster. Als pastors moeten we daarop reflecteren. In ieder geval moeten we als pastor niet als een betweter naar binnen stappen; dan zal het gesprek nooit op gang komen.”
Er niet tegenin gaan
Alberdien Polinder, schoolmaatschappelijk werkende bij het Driestar College in Gouda:
„Ik vind het een mooie vraag, maar in al de jaren dat ik schoolmaatschappelijk werkende ben, heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. Er zijn er die bidden om genezing. Maar er zijn veel jongeren die dan vertwijfeld zijn en de weg niet weten.
Maar als ik het tegen zou komen, zou ik zeggen: „Bij de Heere ben je aan het juiste adres. Hij wil dat je Hem bidt om genezing. En dat heb je gedaan. Hij zal je verder leiden. Hoe dat zal gaan, weet ik niet. Maar de Heere God is ons vertrouwen waard. Als de relatie tussen mij en zo’n leerling al vertrouwelijk is, zou ik vragen hoe de Heere dat duidelijk heeft gemaakt. Ik ga niet tegen dat geloof in. De Heere zal het Zelf wel duidelijk maken.”
Gebedsonderwijs
Dr. Hans Meissner, psychiater bij ggz-instelling Dimence in Zwolle en Kampen:
„Het is belangrijk dat zij gebedsonderwijs krijgt. Niet onze wil, maar Zijn wil geschiede. De Heere wil onze nood en ons verlangen wel ook van onszelf horen.
Ik zou deze vrouw aanraden om in vast geloof te bidden wat de Heere goed voor haar vindt, in gezondheid en ziekte. Bij ziekte mogen we, met dankzegging, gebruikmaken van medische hulp.
Wat ik een waardevolle tekst vind in dit verband, is een gedeelte uit het apocriefe Bijbelboek Wijsheid van Jezus Sirach (38:9-15): „Mijn kind, negeer je ziekte niet, maar bid tot de Heer, dan zal hij je genezen. Bega geen misstappen, handel rechtschapen, reinig je van elke zonde. Breng een aangenaam geurend offer, geef een handvol tarwebloem, breng een rijk offer, alsof je al op sterven ligt. Laat de dokter zijn werk doen, ook hij is door de Heer geschapen, houd hem niet op een afstand, ook hij is nodig. De goede afloop ligt soms in zijn handen; ook hij bidt tot de Heer dat Hij hem de weg naar genezing wijst en het leven redt. Moge wie zondigt tegen zijn Maker in handen vallen van een arts.””