IND zet blinde, zieke asielzoeker op straat
De politie heeft woensdag in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een blinde en zieke asielzoeker uit het opvangcentrum in Dronten gezet. De man, die geen Nederlands spreekt en zich niet zelf kan bedruipen, is aan het einde gekomen van zijn asielprocedure en heeft geen recht meer op opvang.
Een zegsman van de IND stelt dat de 62-jarige Christiaan Hagus Nederland al had moeten verlaten. De asielzoeker, die inmiddels vijf jaar in Nederland verblijft, weigerde tot nu toe echter alle medewerking aan uitzetting en bleef in een bungalow op het terrein van het asielzoekerscentrum wonen.
Woordvoerder Marten Venema van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat een uitzetting waarbij iemand letterlijk op straat wordt gezet „zelden” voorkomt. „Ik heb het in de achterliggende jaren twee of drie keer meegemaakt. De meeste asielzoekers vertrekken uit eigen beweging wanneer ze geen recht meer hebben op opvang. Dit is ook voor ons een vervelende situatie.”
Hoewel Hagus feitelijk geen recht meer heeft op verblijf, is het „heel wrang” dat hij desondanks op straat is gezet. Dat zegt Arjan Bijlsma van Vluchtelingenwerk Nederland. Bijlsma is de vaste contactpersoon van Hagus. Hij vindt dat de man alleen al vanwege zijn medische toestand opvang moet krijgen. „Bij Hagus is suikerziekte ontdekt sinds hij in Nederland is. Daardoor is hij blind geworden. Hij heeft bij alles hulp nodig. Dagelijks komt de thuiszorg twee keer langs. Eten krijgt hij van tafeltje-dek-je. Het is een oude, zieke man die nog geen dag kan overleven als hij het asielzoekerscentrum moet verlaten.”
Omdat zijn asielprocedure volgens de IND formeel is beëindigd, krijgt Hagus geen uitkering meer en wordt ook alle zorg aan hem gestopt. De thuiszorg komt niet meer langs en ook alle afspraken bij zijn specialist zijn afgezegd. Een woordvoerster van thuiszorgorganisatie Icare zegt dat Hagus echter nauwelijks zelfredzaam is. „In een jaar tijd hebben we hem zo ver gekregen dat hij zichzelf kan douchen. Hij is echter niet in staat om zelf de medicijnen in te nemen die hij dagelijks nodig heeft. Bovendien voorzien we dat zijn medische conditie de komende tijd alleen maar verder verslechtert.”
Hagus ontvluchtte zijn thuisland Ethiopië in 1999, volgens eigen zeggen omdat anderen het op zijn geld hadden voorzien. Omdat hij eigenaar was van een transportbedrijf gold hij als welvarend. In de periode van de oorlog tussen Ethiopië en Eritrea werd hij daarom voortdurend belaagd door strijders die uit waren op zijn geld.
Inmiddels is Hagus tijdelijk opgevangen in een noodopvang van de gemeente Dronten. In een woonhuis moet hij zich samen met vijf anderen zien te redden, begeleid door enkele vrijwilligers. Uitzicht op een structurele oplossing is er niet, hoewel Hagus nog een aanvraag voor een verblijfsvergunning op medische gronden heeft lopen. Een woordvoerder van de IND kon echter woensdag niet zeggen hoe lang die procedure nog kan duren.