Binnenland

Eén op de acht mensen verslaafd aan de smartphone

UTRECHT. Een op de acht mensen is verslaafd aan de smartphone. Ze worden er bepaald niet vrolijker en socialer van. Toegang tot de grote wereld brengt nogal eens leven in een kleine wereld teweeg.

L. Vogelaar
21 March 2015 16:41Gewijzigd op 15 November 2020 17:35
Eén op de acht mensen is verslaafd aan de smartphone. beeld ANP
Eén op de acht mensen is verslaafd aan de smartphone. beeld ANP

Recent onderzoek liegt er niet om: de gemiddelde smartphonebezitter gebruikt het ding maar liefst 3,6 uur per dag, en er zijn mensen bij wie dat een veelvoud ervan is. Het mobieltje is hun leven. Ze surfen naar ver weg, maar veronachtzamen het leven dichtbij. Hun leven speelt zich af op de vierkante centimeters die hun apparaat groot is. Verslaafd zijn ze, en dat geldt voor maar liefst 13,3 procent van de bevolking. Naast het aantal uren dat een gebruiker aan zijn smartphone verkleefd is, gelden als symptomen van verslaving ook dat iemand zijn mobieltje voelt trillen terwijl het niet trilt, dat hij angst voelt als hij zijn smartphone niet kan raadplegen en dat hij voortdurend bang is informatie en contacten te missen.

De telefoon heet wel ”smart” (slim), maar velen gaan er nu niet bepaald slim mee om. Daar worden ze humeurig van, en ook gevoelens van eenzaamheid en jaloezie komen veel voor, volgens recent onderzoek van de Britse universiteit van Derby.

De onderzoekers stellen vast dat mobielverslaafden relatief vaak last hebben van narcisme: alles draait om die persoon zelf. Het kan overigens ook andersom zijn: misschien zijn narcistische personen gevoeliger voor een smartphone-verslaving.

De website simonly.org vestigde er vrijdag de aandacht op dat er apps zijn die een aanwijzing kunnen geven of iemand verslaafd is. Zo is er voor Android de app Quality Time en voor iOS de app Moment. Deze apps houden het smartphonegebruik per dag bij. Voor wie in de spiegel wil kijken, is zo’n app een welkom ding. Te bekijken op de mobiel, dat wel. Er zijn apps die waarschuwen bij te langdurig gebruik, en eventueel de smartphone radicaal uitschakelen. De app BreakFree van Android laat verslavingsstatistieken zien en het aantal minuten dat de gebruiker op internet bezig is.

G. Bouw, medewerker van het lectoraat nieuwe media van Driestar Hogeschool, wijst op Kliksafe Mobi. „Dat filtert niet alleen in de browser, maar ook kunnen opvoeders aangeven wanneer welk kind welke app mag gebruiken. FilterNet biedt iets vergelijkbaars.”

Matigheid

Lector dr. ir. S. M. de Bruijn stelt dat de cijfers over verslaving hoger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. „In haar boek ”Schermgaande jeugd” spreekt prof. Patti Valkenburg over 6,5 procent van de jongeren die verslaafd zou zijn; hier gaat het om 13 procent van een groep met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar. Hoewel dit onderzoek te beperkt is om er harde conclusies aan te verbinden, is de trend toch zorgelijk, vooral als er ook een verband met narcisme bestaat.”

Dat lijkt De Bruijn niet het gevolg van de smartphone als zodanig, maar van de apps erop, zoals Facebook, Instagram en Snapchat. „Het is een extra reden om na te denken of je jongeren al zo vroeg een smartphone moet geven. Pas bleek dat ruim 80 procent van de leerlingen in groep 8 een mobieltje heeft. Hun ouders zouden dit onderzoek eerst eens moeten lezen. En áls er dan besloten wordt om een smartphone aan te schaffen, spreek dan uitgebreid met je kind over matigheid en tijdsbesteding, maak afspraken en geef het goede voorbeeld.”

www.socialbesitas.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer