Binnenland

Kamer: Indonesië mag marineschepen kopen

Als het aan het kabinet en de Tweede Kamer ligt, kan scheepswerf Koninklijke Schelde Groep uit Vlissingen binnenkort korvetten gaan bouwen voor de Indonesische marine. Die twijfelt echter bij nader inzien over de aankoop.

Redactie politiek
11 February 2004 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

In Indonesië is verwarring ontstaan over de aankoop van de marineschepen uit Nederland. De Indonesische minister van Defensie heeft het definitieve koopcontract nog steeds niet getekend. Het benodigde krediet voor de aanschaf van de kleine fregatten is evenmin geregeld.

Tegelijkertijd dienen zich diverse kapers op de kust aan. China en Italië zouden ook geïnteresseerd zijn om de marineschepen te leveren aan Indonesië. Militair deskundige Salim Said heeft tegenover het dagblad Trouw gezegd dat hij er niet van zal opkijken als het contract aan Nederland zal voorbijgaan.

De kans daarop is de laatste tijd alleen maar groter geworden, omdat Indonesië zich ergert aan de ophef die hier te lande is ontstaan over de levering van de marineschepen. Met name de SP in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de verkoop van de korvetten aan Indonesië, omdat dat land marineschepen zou inzetten bij de strijd tegen opstandelingen op Atjeh. Het kabinet moet daarom een wapenembargo instellen tegen Indonesië, vindt de SP.

Het kabinet en een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zien echter geen aanleiding het huidige wapenexportbeleid met dat land te wijzigen. Dat beleid is niet strijdig met de EU-gedragscode, stelde minister Bot van Buitenlandse Zaken dinsdag in antwoorden op kamervragen van de SP. Een kamermeerderheid steunt het standpunt van de bewindsman dat de Indonesische marine geen rol speelt bij mensenrechtenschendingen op Atjeh en wel belangrijk is voor de bestrijding van terrorisme en piraterij in de kustwateren.

Daarmee lijkt de weg vrij voor het verlenen van een exportvergunning aan scheepswerf Koninklijke Schelde Groep uit Vlissingen. De Kamer debatteert daarover vandaag met minister Bot. CDA, VVD en PvdA zijn voorstander van het verlenen van een exportvergunning. SP en GroenLinks zijn fel tegen en ook regeringspartij D66 neigt naar een wapenembargo en het niet leveren van korvetten aan Indonesië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer