Commentaar: VVD in kwaad daglicht
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft als lid van het VVD-campagneteam heel wat losgemaakt. Via de krant van wakker Nederland liet ze zaterdag weten dat het wel heel toevallig is dat net voor de Provinciale Statenverkiezingen drie affaires in de publiciteit komen die haar partij in een kwaad daglicht plaatsen.
Schippers doelt op de affaire rondom het VVD-Kamerlid Verheijen, die in zijn periode als gedeputeerde in Limburg te veel declareerde. Ruim twee weken geleden moest hij het veld ruimen. Verder belandde een VVD-raadslid uit Stichtse Vecht, De Kruif, in de cel omdat ze verdacht wordt van hennepteelt en witwassen. En als laatste de bonnetjesaffaire met crimineel Cees H., die vorige week leidde tot het vertrek van de VVD’ers Opstelten en Teeven als respectievelijk minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.
Politici van andere politieke partijen vroegen Schippers om bewijzen en als die er niet zijn om het intrekken van de beschuldigingen. Dat laatste is wel erg gemakkelijk. Schippers heeft namelijk wel een punt. De deal met Cees H. is vijftien jaar oud en vorig jaar in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen speelde deze op en nu, tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen, opnieuw.
In de Haagse wandelgangen was vorige week in VVD-kring –en ook daarbuiten– de klacht te horen dat de kwestie-Cees H. is opgerakeld door criminele kringen en dat de journalistiek zich heeft laten misbruiken. Het is niet verkeerd om te onderzoeken wat er van deze bewering klopt.
Maar dit neemt niet weg dat de betrokkenen, behalve het mogelijke doel om de VVD is diskrediet te brengen, ook daadwerkelijke misstanden naar voren brachten. Schippers mag daar niet van wegkijken. Flessen wijn van 127 euro declareren op kosten van de gemeenschap (Verheijen); lekken, witwassen en hennep telen (De Kruif) en de Kamer onjuist informeren over een twijfelachtige deal met een topcrimineel (Opstelten en Teeven), kunnen eenvoudigweg niet door de beugel.
De VVD heeft een integriteitscommissie in het leven geroepen die onderzoek doet als partijgenoten in de fout zijn gegaan. In het geval van Verheijen heeft deze commissie overtuigend werk geleverd. Maar het is niet voldoende als de kwestie van integriteit een verantwoordelijkheid is van een commissie. Integriteit moet intrinsiek in iedere volksvertegenwoordiger aanwezig zijn. Mankeert het daar niet te vaak aan? Het is opvallend dat er relatief veel VVD’ers betrokken zijn bij schandalen waar geld en goed een rol speelt. Media meldden deze week dat het openbaar ministerie nog twee VVD’ers van corruptie verdenkt: oud-burgemeester van Haren, Bats, en Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht.
Als het gaat om corruptie geldt eenvoudig dat wie niets verkeerd doet, ook niets te vrezen heeft. En bij twijfel geldt: niet inhalen. Wat dat betreft kunnen de VVD’ers een voorbeeld nemen aan hun leider, Rutte. Die declareert geen euro aan onkosten meer en laat in zijn persoonlijk leven zien dat geld voor hem niet de hoofdrol speelt. Overigens kunnen ook niet-VVD’ers daar een les uit trekken.