EKD-voorzitter: Huwelijk niet ter discussie
Het huwelijk stond en staat voor de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) niet ter discussie. Dat betekent echter niet dat de kerk vaste relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht afwijst.
Dat zegt Heinrich Bedford-Strohm, de voorzitter van de EKD-raad, het hoogste orgaan van de Duitse volkskerk. Hij heeft er inmiddels vijf maanden opzitten als raadsvoorzitter. Aanleiding voor het Duitse christelijke magazine Pro om Bedford-Strohm hem te interviewen.
De EKD-raad publiceerde in 2013 de Orientierungshilfe ”Tussen autonomie en afhankelijkheid”. Hierin houdt de raad niet langer vast aan huwelijk en gezin als Bijbelse norm. Volgens de nota kan een gezin bijvoorbeeld ook bestaan uit gelijkgeslachtelijke levensgemeenschappen met kinderen. Het document leidde tot veel kritiek van conservatieve, maar ook wel van seculiere zijde.
Volgens Bedford-Strohm wordt de huwelijksvisie van de EKD vaak verkeerd begrepen. Daarom zal de EKD zich nog eenmaal expliciet uitlaten over dit onderwerp, zegt hij. „Het model van het huwelijk stond en staat voor ons niet ter discussie.”
Lutherdecade
Over de Lutherdecade –de tien jaar omspannende herdenking van de Reformatie die de EKD en de Duitse overheid in 2008 startten– zegt hij in het interview: „Te veel aandacht voor dit onderwerp bestaat niet. Integendeel, voor het grote publiek is de Reformatie een thema dat nog ontdekt moet worden. De inhoud is actueler dan ooit. De decade opent de mogelijkheid om veel aspecten van de Reformatie uit te leggen die christenen tot op de dag van vandaag bezighouden: van christelijke muzikale opvoeding tot wereldwijde oecumene.”
Het evenement moet echter niet belangrijker worden dan de inhoud, benadrukt hij. „Alles wat wij doen, concerten voor jongeren en kerkdiensten, hebben met de boodschap van de Reformatie te maken: de vrijheid van een christen. Met een dergelijk Christusfeest in 2017, wat veel mensen zal raken, had Maarten Luther vast kunnen instemmen.”
Islam
Bedford-Strohm blijkt een groot voorstander van de interreligieuze dialoog. „Iedereen die de islam ongenuanceerd afwijst, zou ik willen vragen: Wat is het alternatief? Verbanning? Negeren? Dat terreur zo kan worden bestreden, is een naïeve gedachte. Soms hoor ik de beschuldiging dat wij als kerk optreden als advocaat van de islam. Dat is een misverstand. Ons christelijk geloof maakt dat we voorstanders zijn van godsdienstvrijheid. Dat recht verdient elk mens vanwege zijn door God gegeven waardigheid.”
Lees ook in Digibron:
Huber deelt kritiek op gezinsnota (Reformatorisch Dagblad, 25-09-2013)
Duitse kerk in gesprek over omstreden gezinsnota (Reformatorisch Dagblad, 09-09-2013)
Mooie titel, beschamende inhoud – over geschrift ‘’Tussen autonomie en afhankelijkheid’’ – door ds. L.J. Geluk (Protestants Nederland, 01-06-2013)