Kerk & religie

GezinsGids: Lezers beginnen en eindigen dag met gebed

APELDOORN. Bijna iedereen in de gereformeerde gezindte begint en eindigt de dag met gebed. Een onderzoek van het christelijke tijdschrift de GezinsGids komt uit op percentages van 97 voor het ochtendgebed en 87 procent voor het avondgebed.

Redactie kerk
10 March 2015 10:28Gewijzigd op 15 November 2020 17:16
Biddag.   beeld Fotolia
Biddag. beeld Fotolia

De GezinsGids publiceerde deze gegevens in het nummer dat eind vorige week verscheen. Het blad deed in de aanloop naar biddag onderzoek naar de wijze waarop het gebed functioneert bij zijn lezers. Ruim 500 personen beantwoordden de vragen, beschreven hun moeilijkheden en deelden hun ervaringen.

Mannen geven aan allereerst voor hun gezin en familie te bidden (53 procent). Daarnaast bidden ze voor zichzelf, voor de kerk en voor de wereld. Vrouwen bidden eerst voor zichzelf (52 procent), dan voor hun gezin en voor de wereld.

Op de vraag of het gebed is gericht op Nederland en de wereld, antwoorden mannen en vrouwen positief met respectievelijk 32 procent en 38 procent. Het verschil tussen manen en vrouwen loopt verder uiteen als het gaat om het gebed voor de kerk. Vrouwen bidden meer voor de kerk: 45,5 procent, tegen 38,9 procent bij de mannen.

Het onderzoek meldt over de gebedshouding dat 47 procent ’s morgens op de knieën bidt, 31 procent zittend en 8 procent liggend in bed. ’s Avonds is dat respectievelijk 56, 24 en 8 procent. Onder de groep die ’s ochtend geknield bidt, is vooral de leeftijd van boven de vijftig vertegenwoordigd.

Ds. W. Harinck, predikant van de gereformeerde gemeente te Moerkapelle, commentarieert in de GezinsGids dat de Bijbel geen dwingend voorschrift geeft voor een gebedshouding. „Wel dat het eerbiedig moet zijn. Vouw je handen en sluit je ogen. Buig de knieën wanneer het kan. Wat is passender dan een houding die aangeeft een onwaardig mens te zijn die zich in diepe eerbied voor God buigt in het stof? Knielend bidden is van oude tijden af de meest voorkomende gebedshouding geweest.”

Van de ondervraagden gelooft bijna 84 procent dat de Heere de gebeden hoort; 94 procent gelooft weleens ervaren te hebben dat de Heere ook verhoort. In dat licht is het opvallend dat slechts 6 procent na het gebed een antwoord verwacht en maar liefst 32 procent geen antwoord verwacht. De Heere is de Hoorder van het gebed, zegt ds. Harinck. „God hoort hen die Zijn heil verwachten. Maar wanneer we Hem niet verwachten, de zonde vast blijven houden, de Heere alleen maar nodig hebben om ons mooie leventje voort te kunnen zetten, zal de Heere niet horen.”

Biddag

De predikant stelt verder dat het goed is om voorbereiding te houden op de biddag. Onder het oude Israël werd er ook voorbereiding gehouden op een bede- en boetedag. Het is volgens de predikant belangrijk om de kinderen uit te leggen waar het op biddag over gaat. Op sommige scholen wordt er in de biddagweek aan de hand van de Bijbel stilgestaan bij het houden van biddag. Dat geeft aanknopingspunten om in het gezin over het gebed te praten en het reikt gedachten aan voor de preek op biddag.

Het is belangrijk om voor de biddag tijdig vrij te plannen in de agenda. Er is vrijmoedigheid nodig om de werkgever en collega’s iets te vertellen over het ”waarom” van de biddag.

Ds. Harinck pleit voor een sobere biddag. „Laat de computer uit, ga geen e-mails versturen, richt u op de prediking, bezoek trouw de kerkdiensten, geeft acht op het Woord en begeer Gods zegen, om Jezus’ wil.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer