Economie

Diepzeevisserij bedreigt oceanen

Diepzeevissers bedreigen het kwetsbare leven van unieke koralen, planten en dieren op de bodem van de wereldzeeën.

Redactie economie
10 February 2004 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Dat staat in een rapport dat het internationale Wereld Natuur Fonds (WNF) en de natuurbeschermingsorganisaties IUCN en NRDC maandag tijdens de biodiversiteitsconferentie in Kuala Lumpur hebben gepresenteerd. Met zware kettingen, netten en stalen platen ploegen de diepzeevissers de oceaanbodems om op zoek naar vis. De natuurbeschermers vrezen dat de diepzeevissers door overbevissing ongerepte visgebieden gaan opzoeken. Nog meer koudwaterkoralen en zeebergen raken hierdoor beschadigd.

Diepzeevisserij is wereldwijd jaarlijks goed voor een omzet van 375 tot 500 miljoen euro. Dit is maar een fractie (0,5 procent) van de jaarlijkse omzet van 85 tot 100 miljard euro in de totale visserij wereldwijd. Wetenschappers voorspellen echter dat de vangsten van diepzeevis buiten de 200-mijlszone de komende jaren zullen toenemen, omdat binnen de 200-mijlszone de hoeveelheid diepzeevis sterk zal afnemen.

Nieuwe visserijmethoden en overbevissing in dicht bij de kust gelegen visgebieden maken dat visserijbedrijven genoodzaakt zijn hun blik te verruimen en koers te zetten naar de diepzee, aldus de milieuorganisaties. „Sterk afnemende vispopulaties en overbevissing zullen ertoe leiden dat in de toekomst visserijbedrijven alle hoeken en gaatjes van de zeeën en oceanen gaan opzoeken.”

Sommige planten- en diersoorten, zoals koralen en sponzen, groeien zeer langzaam en zijn uiterst gevoelig voor verstoring van hun leefgebied, aldus het Wereld Natuur Fonds.

De organisaties willen dat regeringen onmiddellijk beginnen met de bescherming van de zeebodems om verlies van unieke diepzeegebieden te voorkomen. De economische gevolgen van de beperkingen voor de vissers zullen volgens het Wereld Natuur Fonds beperkt blijven. Ook hoeft de prijs van vis niet te stijgen, aldus WNF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer