Kerk & religie

”I believe I am gay” in Bijbels Museum

AMSTERDAM. ”I believe I am gay” (Ik geloof dat ik homo ben), luidt de titel van een fototentoonstelling die het Bijbels Museum in Amsterdam vrijdag opent. De expositie bestaat uit „37 liefdevolle, integere portretten van gelovige homoseksuelen”, aldus directeur Judikje Kiers.

Reinald Molenaar
7 March 2015 12:24Gewijzigd op 15 November 2020 17:12
Judikje Kiers, directeur van het Bijbels Museum in Amsterdam. beeld Niek Stam
Judikje Kiers, directeur van het Bijbels Museum in Amsterdam. beeld Niek Stam

De geportretteerden zijn afkomstige uit het brede palet aan religies dat Nederland rijk is: het christendom, het jodendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme. Twee kunstenaars, Hadas Itzkovitch en Anya van Lit, maakten de foto’s. Journalist Iris Ludeker zorgde voor korte monologen van vijf geportretteerden en dr. David Bos, godsdiensthistoricus en socioloog, schreef een essay voor het fotoboek dat bij de opening van de tentoonstelling wordt gepresenteerd. Kiers noemt de expositie „hoopgevend en inspirerend.”

Een Bijbels Museum dat portretten van homoseksuelen toont, slaat dat niet de plank mis?

„We hebben een aantal redenen voor deze tentoonstelling. Allereerst worden er in de monologen die bij de portretten te lezen zijn Bijbelteksten genoemd die de afgebeelde personen inspireren. Ikzelf was onder de indruk van het verhaal van ds. Wiele Elhorst, predikant in de Protestantse Kerk. Hij haalt Galaten 3:24-29 aan, waar staat dat we in Christus allen één zijn, in Hem is noch man, noch vrouw, er is geen onderscheid.

Wij zijn een museum dat de relevantie van de Bijbel en het geloof onder de aandacht wil brengen. Dat willen we ook met deze tentoonstelling. Hier zijn mensen afgebeeld die hun kracht uit de Bijbel of uit een ander heilig boek halen én homoseksueel zijn, mensen die vrij zijn van wat hen beknelt.

Verder willen wij een huis zijn. En in huiselijke kring moet een onderwerp zoals homoseksualiteit bespreekbaar zijn.”

Welke link met de Bijbel wordt er in de portretten gelegd?

„Iedereen draagt een symbool van zijn religie bij zich. Zo is er iemand te zien met een Bijbel op zijn hoofd, een ander draagt een keppeltje en een volgende een kruisje.”

Besteedt u ook aandacht aan de Bijbelse visie op grond waarvan mensen de homoseksuele levensstijl afwijzen?

„Nee. We hebben daar vooraf goed over nagedacht en over gesproken. Die argumenten worden door de buitenwereld al vaak genoeg aangedragen. Hier tonen we de inspiratie die Bijbel en geloof aan de geportretteerden bieden. Positief, open, en in zekere zin ook kwetsbaar. Het is voor de meesten van hen voor het eerst dat ze voor zo’n groot publiek voor hun geaardheid uitkomen.”

Dus eigenlijk draait de tentoonstelling om het vieren van homoseksualiteit en religie?

„Dat is wel heel sterk uitgedrukt, maar ik denk eigenlijk wel dat je dat zo kunt zeggen. We hanteren een open en gelijkwaardige benadering en lichten niet te veel toe. Het beeld moet het doen. Naast deze tentoonstellingen organiseren we lezingen en debatten rond dit onderwerp. Daarvoor nodigen we predikanten en rabbijnen uit om met belangstellenden in gesprek te gaan. Ook politici en bestuurders zullen daarbij zijn.”

Hoe zijn de reacties tot nu toe?

„We krijgen een stroom aan positieve reacties van mensen die het moedig vinden dat we dit onderwerp oppakken. We hebben nog geen negatieve reacties gehad. Wel vragen mensen: Waarom moet het Bijbels Museum dit doen? U kent nu mijn antwoord hierop.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer