Bruin broodje kaas favoriet bij Nederlander
Het bruine broodje met kaas voert de boventoon tijdens het ontbijt of de lunch van de Nederlander.
Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking vindt brood ook onmisbaar in het dagelijks leven. Bovendien vindt vrijwel iedereen brood van de bakker lekkerder dan brood uit een supermarkt. Dit blijkt uit het ”Publieksonderzoek voor de Bakkerij Beurs” dat in opdracht van Amsterdam RAI is uitgevoerd.
Het meest favoriet zijn broden met een gezond imago, zoals bruinbrood, tarwebrood, meergranenbrood en volkorenbrood. Een sneetje van deze broden wordt door 50 procent van de Nederlanders het liefst belegd met een van de vele soorten kazen en met name genuttigd tijdens lunch of ontbijt. Jonge kaas is het populairst. Voor gebak geldt dat appelgebak favoriet is, op vrij grote afstand gevolgd door vlaai en slagroomgebak.
Hoewel een ruime meerderheid van de Nederlanders (83 procent) wel eens een bakkerszaak bezoekt om er brood te kopen, gaan bakkerijen volgens de ondervraagden een ongewisse toekomst tegemoet. Rond 70 procent verwacht dat er in 2025 minder bakkerijen of in het geheel geen bakkerijen meer zullen bestaan. Voor het brood zelf lijkt er op dit moment geen vuiltje aan de lucht. Vrijwel alle ondervraagden zijn het erover eens dat brood én lekker én gezond is.
Voor 80 procent van de Nederlanders is een brood na drie dagen oud. Drie op de tien gooien het oude brood weg en bijna de helft eet het toch op door het oude brood te roosteren of er tosti’s van te maken. Oud brood wordt door 8 procent zonder tussenkomst van een broodrooster of tosti-ijzer opgegeten.
Uit het onderzoek blijkt verder dat het bakkersvak door een overtuigende meerderheid als een écht vak wordt gezien, al wordt het beroep relatief als minder aantrekkelijk beschouwd.