„Kamer onjuist geïnformeerd over deal Teeven met drugshandelaar”
DEN HAAG (ANP). Minister Ivo Opstelten heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over de deal die staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H. Dat concludeert het tv-programma Nieuwsuur woensdag op basis van eigen onderzoek. Uit documenten zou blijken dat H. toch meer geld heeft gekregen dan Opstelten aan de Kamer meldde. De oppositie in de Tweede Kamer eist snel opheldering.
Vorig jaar moest Opstelten al in de Kamer op het matje komen vanwege onduidelijkheden over deze omstreden deal. Hij is politiek verantwoordelijk voor het optreden van Teeven destijds. In april vorig jaar hield Opstelten vol dat met de deal 2 miljoen gulden was gemoeid en niet 5 miljoen, zoals H.’s voormalige advocaat Piet Doedens beweerde. Van die 2 miljoen moest H. nog een schikking van 750.000 gulden betalen. De rest kreeg hij inderdaad ‘belastingvrij’ terug.
Later gaf Opstelten aan dat Teeven „onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële ontwikkeling van de schikking” had. Ook meldde de minister dat hij geen bonnen heeft kunnen vinden van de deal. Maar Nieuwsuur zegt dat het zelf meerdere documenten heeft ingezien via mensen binnen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin staan de exacte details, aldus Nieuwsuur. Uit de documenten blijkt dat er op 10 september 2001 in één keer ruim 4,7 miljoen gulden buiten de belastingdienst om is overgemaakt aan H. Nieuwsuur stelt dat Teeven helemaal geen goedkeuring voor deze deal had. De top van het OM had slechts goedkeuring gegeven voor een bedrag van 2 miljoen.
Opstelten hield donderdag in een verklaring vol dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd over een schikking. Volgens de minister is niet precies bekend hoeveel precies is overgemaakt aan Cees H. Uit onderzoek naar de schikking blijkt dat „er géén financiële gegevens meer beschikbaar zijn: er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen. Er zijn ook geen andere documenten meer voorhanden.”
Volgens oppositiewoordvoerders heeft Opstelten nu heel veel uit te leggen en moet de onderste steen boven komen. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben nog niet gereageerd.