Nieuw gevaar in Liberia is laksheid
MONROVIA. Liberia laat de touwtjes vieren, wat de ebolamaatregelen betreft. De grenzen met de buurlanden zijn weer open, de avondklok is afgeschaft en de kinderen gaan weer naar school. Het nieuwe gevaar is laksheid onder de bevolking.
De bestrijding van ebola werpt haar vruchten af in Liberia. Het aantal gevallen van het virus is drastisch afgenomen. Maar bedwongen is het virus nog niet: er worden nog steeds nieuwe gevallen gemeld.
Door het afzwakken van de preventiemaatregelen door de Liberiaanse overheid, concludeert de bevolking nu echter dat het niet meer zo nauw luistert met de voorzichtigheid. En dat is een gevaarlijke ontwikkeling: laksheid kan desastreus uitpakken voor Liberia.
De reactie van Ma Hawa is illustratief. „De grenzen open? Dat betekent dat de overheid zegt dat ebola voorbij is, dat is geweldig nieuws”, jubelt ze. „Het wijst erop dat ebola voorbij is. Het is zeker een stap in de goede richting”, stelt ook Shipley, een marktkoopman op Tubmanboulevard in Monrovia.
Berichten uit de provincie Lofa, een van de zwaarst getroffen gebieden, laten het gevaar van deze houding zien. Emmers met chloor voor het wassen van de handen zijn uit het zicht verdwenen en mensen schudden elkaar weer de hand als ze elkaar begroeten. En dit terwijl er deze week weer acht ebolaslachtoffers in Lofa werden geïdentificeerd.
Na negen maanden ebola is Liberia er klaar mee: de bevolking wil niets liever dan terug naar het Liberia van voor de uitbraak. Het virus heeft niet alleen het leven van slachtoffers en hun familie drastisch veranderd, maar had impact op alle delen van de samenleving.
Doordat de grenzen waren gesloten, zagen handelaren zich gedwongen hun goederen duur te verkopen. Ze konden immers niet meer exporteren. De scholen waren dicht en vele Liberianen verloren hun baan.
Daarnaast beperkte een nationale avondklok van middernacht tot zes uur ’s ochtends de bewegingsvrijheid van de bevolking. Het nieuws dat preventieve maatregelen worden opgeschort, wordt over het algemeen met gejuich ontvangen: Liberia is weer een stapje dichter bij het normale leven.
Niet iedereen is echter tevreden met het overheidsbesluit. Lovertje, student aan de universiteit van Liberia, legt uit waarom: „Ebola is vanuit Guinee naar Liberia gekomen en nu opent de president de grenzen weer? Zakenlui komen en gaan: ebola zal sterker dan ooit terugkomen.”
Frances, beveiligingsagent voor een internationaal mijnbouwbedrijf, is het met haar eens: „Voor ondernemers is het goed nieuws, maar de douane heeft geen thermometers om reizigers op koorts te controleren.” Ook Prince, die in de bouw werkt, vraagt zich af waarom de president besloten heeft de grenzen open te doen. „Het is zeer riskant. We zijn nu niet meer beschermd tegen Guinee en Sierra Leone.” Hij heeft een belangrijk punt: in de buurlanden Guinee en Sierra Leone is het virus nog veel sterker aanwezig dan in Liberia.
Dat de Liberiaanse overheid de grenzen heeft heropenend, betekent overigens niet dat Sierra Leone, Guinee en de Ivoorkust hetzelfde zullen doen. Douaniers op de grens met Sierra Leone lieten deze week geen Liberianen het land binnen. Ook de grens met Ivoorkust zit vooralsnog potdicht.
Liberia is officieel pas ebolavrij als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat er 21 aaneengesloten dagen geen nieuwe slachtoffers zijn gevallen in het gehele land. En zo ver is het nog niet, ook in de hoofdstad niet.
In Monrovia heeft een ebolaslachtoffer vorige week nog de gehele staf van het SD Cooperziekenhuis in gevaar gebracht door verborgen te houden dat ze symptomen van het virus vertoonde. Alle dertig medewerkers van het ziekenhuis zijn in quarantaine geplaatst. Een is nog steeds op de vlucht.
Het ebolavirus heeft in West-Afrika aan zeker 9300 mensen het leven gekost. Ongeveer 3900 van hen waren mensen uit Liberia.