Economie

Hoogleraar arbeidsrecht Sagel: Hoger beroep V&D maakt weinig kans

AMSTERDAM. De vakbonden hebben de eerste slag met V&D gewonnen, nu de rechter een streep heeft gehaald door de loonsverlaging onder vakbondsleden bij de warenhuisketen. De beoogde salarisvermindering zal op dit moment niet worden doorgevoerd, ongeacht of medewerkers wel of niet vakbondslid zijn, maakte het bedrijf gisteren bekend. Het hoger beroep tegen het vonnis wordt echter wel doorgezet.

Joep Polderman
25 February 2015 10:12Gewijzigd op 15 November 2020 16:56
Directielid Sanne Oosterhoff (2e van links) van V&D staat de pers te woord nadat de voorzieningenrechter in Amsterdam had beslist dat V&D de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn 5000 warenhuiswerknemers niet mag verlagen. V&D gaat in hoger beroep
Directielid Sanne Oosterhoff (2e van links) van V&D staat de pers te woord nadat de voorzieningenrechter in Amsterdam had beslist dat V&D de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn 5000 warenhuiswerknemers niet mag verlagen. V&D gaat in hoger beroep

De voorzieningenrechter bepaalde maandag dat V&D de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn 5000 warenhuiswerknemers niet mag verlagen. Het warenhuis liet direct na de uitspraak weten in hoger beroep te zullen gaan.

De rechter deed uitspraak in het kort geding dat FNV en CNV tegen V&D hadden aangespannen om de salarisverlaging tegen te houden. FNV en CNV hebben samen ongeveer duizend leden onder het V&D-personeel.

De uitspraak van de rechter heeft alleen betrekking op de vakbondsleden. „Maar dat betekent niet dat andere werknemers geen gebruik van de uitspraak kunnen maken. Voor de niet-leden zijn de argumenten tegen een loons­verlaging hetzelfde”, stelt Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden. Hij denkt dat het hoger beroep van V&D weinig kans maakt.

Volgens de rechter hebben de bonden niet aannemelijk kunnen maken dat ook de niet-leden het niet eens zijn met de loonsverlaging. Het eenzijdige verbod op het verlagen van de salarissen hoeft naar het oordeel van de rechter dan ook niet uit te sluiten dat werknemers alsnog akkoord gaan met een salarisverlaging. „Dat kunnen zij doen als zij verwachten dat die verlaging het voortbestaan van V&D, en daarmee de werk­gelegenheid, ten goede komt”, aldus de rechter.

„Als werknemers onder druk hebben ingestemd met een loonsverlaging is het overigens maar de vraag of ze daaraan gehouden kunnen worden”, stelt hoogleraar Sagel.

Bestuurder Niels Suijker van FNV vraagt zich af op welke grond V&D het spoedappel instelt. „De rechter is heel helder geweest. Een eenzijdige wijziging van arbeids­voorwaarden mag niet. Wij hebben wel vertrouwen in de uitkomst van het hoger beroep.”

Volgens V&D moeten de voorgenomen loonmaatregelen hoe dan ook worden doorgevoerd, als gevolg van de veranderde bedrijfs- en marktomstandigheden. V&D wil de lonen in twee stappen met 5,8 procent verlagen als sluitstuk van het reddingsplan om het noodlijdende concern overeind te houden. Het 127 jaar oude winkel­bedrijf draait al 20 jaar met verlies.

Vorige maand zei V&D dat de bereikte overeenstemming met de eigenaren van de winkelpanden, de banken en aandeelhouder Sun Capital in gevaar zou komen als de loonsverlaging niet door kan gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer