Binnenland

Plannen voor herverkaveling vakantieparken Veluwe

PUTTEN. Er zijn te veel kleine bungalowparken op de Veluwe. De stuurgroep Vitale Vakantieparken zou daarom willen aansturen op een herverkaveling van de parken.

Nico de Bruijne
24 February 2015 17:32Gewijzigd op 15 November 2020 16:55
beeld RD
beeld RD

Tientallen eigenaren van vakantieparken en bestuurders van gemeenten op de Veluwe bespraken vorige week de situatie van de Veluwse vakantieparken tijdens de Kenniswerkplaats Vitale Vakantieparken.

Het is droevig gesteld met de parken, zo constateren de meeste eigenaren. „Maar er ligt wel een enorm potentieel”, benadrukt de Puttense burgemeester Lambooij, die ook voorzitter is van de stuurgroep Vitale Vakantieparken. „Veel eigenaren van vakantieparken willen graag vernieuwen. Slechts 40 procent van die parken is echt geschikt voor recreatie. De overige 60 procent van de parken haalt inkomsten uit andere bronnen. Op 17 procent van alle parken is geconstateerd dat er sprake is van niet-wenselijke situaties, door bijvoorbeeld permanente bewoning of arbeidsmigranten. Maar het grootste probleem is dat de meeste ondernemers vooral kleine parken bezitten en nauwelijks zijn toegerust om aan de huidige vraag te voldoen.”

Het lijkt de stuurgroep daarom geen slecht idee om eens te gaan kijken naar een herverkaveling van de parken. Kleinere parken zouden door grotere parken opgekocht kunnen worden. En met deze schaalvergroting zijn veel voordelen te behalen.

„Maar het gaat niet alleen om uitbreidingen”, zegt Siscu Forser, eigenaar van Het Verscholen Dorp in Harderwijk. „Parken moeten zich ook meer gaan specialiseren in specifieke doelgroepen. De Veluwe blijft vooral erg achter op het gebied van luxevakanties. De vraag daarnaar stijgt. Mensen willen een lang weekend of een midweekje volledig verzorgd kunnen genieten op de Veluwe. Daar liggen kansen. En iedereen boekt via internet. Ook daar zijn voordelen te behalen.”

Groot probleem in het omvormen van de parken zijn de vele arbeidsmigranten die er wonen. Het liep enkele maanden geleden flink uit de hand op een ander Harderwijks vakantiepark, waar een steekpartij ontstond tussen Bulgaarse arbeidsmigranten. Dat zorgde daar voor veel onrust. Ook wordt de permanente bewoning van vakantiehuisjes niet consequent door de gemeenten aangepakt.

„Er moeten duidelijkere richtlijnen komen voor alle parken”, zo bepleit voorzitter Annette Redschaad van de Vereniging Ermelose Recreatieondernemers. „Het is eigenlijk belachelijk dat een recreatieondernemer 12.000 euro per jaar kan vangen voor 
het huisvesten van een arbeids­migrant, terwijl het als toeristische plek maar rond de 4000 euro in het laatje brengt”, zegt Gert van den Broek van camping De Paalberg in Ermelo. „Een sanering onder het aantal vakantieparken is zeker op haar plaats. De goede recreatieondernemers lijden onder deze situaties.”

Omschakeling

Slechts een klein deel van de ondernemers investeert nog in zijn vakantiepark. Twee derde gaf de afgelopen vier jaar niet meer dan 25.000 euro uit. En slechts een schamele 4 procent trok flink de portemonnee en investeerde sinds 2011 meer dan 250.000 euro in het vakantiepark.

„Het is een van de problemen van de vakantieparken op de 
Veluwe”, zegt de Ermelose wethouder Heutink. „De meeste huisjes zijn veertig jaar geleden gebouwd en daarna niet meer vernieuwd of aangepast aan 
de huidige eisen. Die omschakeling is voor veel parken heel moeilijk. Als nog maar 120 vakantieparken van de 300 in deze regio volledig op recreatie draaien, dan zegt dat genoeg. Er moet nodig wat gebeuren. En omdat de sociale onveiligheid toenam, is de stuurgroep Vitale Vakantieparken anderhalf jaar geleden gestart.”

Maar de bestuurders van de acht gemeenten op de Noord-Veluwe beseffen ook dat ze niets kunnen zonder de ondernemers zelf. Er is geen grote pot geld beschikbaar voor renovatie, dus de eigenaren van de parken moeten zelf willen investeren. „Het afgelopen anderhalf jaar hebben we wel veel bereikt”, vindt de Harderwijkse wethouder Teeninga. „Als je bedenkt dat een paar jaar geleden tijdens de escalerende discussie over de permanente bewoning je als bestuurder je gezicht niet moest laten zien op een recreatiepark, dan is het heel mooi dat we nu toch rond de tafel zitten en een gezamenlijk belang zien.”

„We scoren in deze regio hoog op omgeving, klantvriendelijkheid en de toeristische aantrekkelijkheid van het gebied”, zegt Siscu Forser van Het Verscholen Dorp. „Ons park krijgt gemiddeld zelfs een 9. Maar we zitten op een krappe voldoende als het om de accommodaties gaat. Er is veel te doen, maar we zien ook kansen. De omgeving is wat mensen trekt, dan moeten ons daar ook op specialiseren met bijvoorbeeld speciale arrangementen.”


Onderkomen voor Polen of voor ouderen

PUTTEN. Het besluit om in Putten een vakantiepark te bestemmen voor arbeidsmigranten blijkt een succes te zijn. Burgemeester Lambooij is voorzichtig positief over de ontwikkeling.

Het Polenpark, zoals het in de volksmond wordt genoemd, moest een einde maken aan de illegale toestanden op enkele vakantieparken in Putten. „Het voordeel is dat we veel beter zicht hebben op het park”, zegt Lambooij. „Dat is goed vanuit het oogpunt van de veiligheid, maar ook is de kans kleiner dat deze arbeidsmigranten worden uitgebuit. Daarbij zaten er veel arbeidsmigranten die niet in deze regio werkten maar in bijvoorbeeld Rotterdam. Zij krijgen hier geen plek toegewezen.”

De opzet van het Polenpark lijkt een nieuwe ontwikkeling te zijn. Steeds meer recreatieparken krijgen een andersoortige bestemming. Zo is er ook een park waar uitsluitend dementerende ouderen zijn gehuisvest. „Dat zijn ouderen uit plattelandsgemeenten die zich op deze parken ook veel meer thuis voelen”, legt Lambooij uit. „We willen in de toekomst meer meedenken met de ondernemers over toekomstige ontwikkelingen op hun park.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer