Strafblad nekt asielzoekers
Zo’n 1100 asielzoekers zijn buiten de pardonregeling gevallen omdat ze een strafblad hebben, verdacht worden van oorlogsmisdaden, over hun identiteit hebben gelogen of valse gegevens hebben verstrekt.
Dat heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. In totaal kwamen zo’n 2300 asielzoekers in aanmerking voor de pardonregeling van dit kabinet.
Dat hadden er circa 1100 meer kunnen zijn. Zij vielen in principe wel binnen de regeling. Vooraf had minister Verdonk al aangegeven dat zij de verzoeken zou afwijzen als de aanvragers een strafblad zouden hebben, verdacht zouden worden van oorlogsmisdaden, over hun identiteit hadden gelogen of valse gegevens hadden verstrekt
Intussen lijkt de steun voor het beleid van Verdonk iets af te nemen. Volgens opiniepeiler M. de Hond staat een meerderheid van de bevolking achter het beleid maar is die steun deze week met 10 procent afgenomen. Onder aanhangers van CDA, VVD en LPF is het draagvlak voor het uitzettingsbeleid nog steeds het grootst, hoewel bij de eerste twee partijen de percentages wel zakken. Het grootste deel van de achterbannen van regeringspartij D66 en de oppositiepartijen steunt Verdonk niet.
De minister is zelf niet onder de indruk van de uitslag van het onderzoek. Ze denkt dat de media een vertekend beeld geven. Op het ministerie komen volgens haar juist heel veel steunbetuigingen voor haar aanpak.
PvdA-partijvoorzitter Koole heeft donderdag geprobeerd de commotie rond zijn eerdere oproep aan partijgenoten die burgemeester of wethouder zijn, te dempen. Hij liet weten dat zijn oproep tot steun aan het verzet niet was bedoeld als oproep tot ongehoorzaamheid. Zo was die woensdag wel begrepen door coalitiepartijen CDA, VVD en D66. Die spraken er toen schande van.
In een verklaring verduidelijkte Koole dat de brief moest worden gelezen als een oproep om informatie te verzamelen over schrijnende situaties van met uitzetting bedreigde asielzoekers. Daardoor kunnen volgens hem „de inhumane effecten duidelijk worden en concrete mensen achter de cijfers zichtbaar worden.”
Burgemeester Brouwer-Korf en wethouder Spekman van Utrecht, beiden PvdA, reageerden teleurgesteld op de oproep van Koole. Die heeft het vraagstuk politiek gemaakt, terwijl zij naar een oplossing willen zoeken voor het probleem van de asielzoekers die weg moeten. „Dat betreuren wij.”
De Raad van Kerken in Nederland en Kerkinactie roepen mensen op om komende maandag in Den Haag aanwezig te zijn bij een demonstratie van VluchtenlingenWerk Nederland. Maandag vergadert de Tweede Kamer over de terugkeernotitie van minister Verdonk. De Raad van Kerken en Kerkinactie vinden dat alle asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven en uitgeproduceerd zijn of nog in procedure zitten, een verblijfsvergunning moeten krijgen. Ook vragen de kerken om alle schrijnende gevallen onder asielzoekers een verblijfsvergunning te geven.
De gereformeerde kerk in Kampen organiseert de komende week een gebedsweek voor uitgeprocedeerde asielzoekers.