Binnenland

Megamoskee Gouda weer stap dichterbij

Stap voor stap gaat Gouda in de richting van de vestiging van een megamoskee. Een vragenronde gaf de gemeenteraad gisteravond extra informatie, maar leidde niet tot herziening van standpunten.

17 February 2015 23:11Gewijzigd op 15 November 2020 16:45
Het ontwerp (van Complan, Eindhoven) van de nieuwe inrichting van de voormalige PWA-kazerne in Gouda. Een school voor speciaal onderwijs (rood), een kinderdagcentrum (geel) en een islamitisch centrum (blauw) worden op één terrein gehuisvest. beeld gemeent
Het ontwerp (van Complan, Eindhoven) van de nieuwe inrichting van de voormalige PWA-kazerne in Gouda. Een school voor speciaal onderwijs (rood), een kinderdagcentrum (geel) en een islamitisch centrum (blauw) worden op één terrein gehuisvest. beeld gemeent

Hoeveel gelovigen gaat de nieuwe, in de voormalige Prins Willem Alexander-kazerne te vestigen moskee eigenlijk herbergen? „Dan weer lees je van 1500, dan weer 2000. Kunnen we nu eindelijk de feiten eens te horen krijgen?” Het is een van de vragen die raadsleden, in een zogeheten voorbereidende raadsbijeenkomst, aan wethouder Tetteroo (Ruimtelijke Ordening) stellen.

Op 4 maart debatteert de gemeenteraad over de gerucht­makende kwestie van de zogeheten megamoskee. Nu, op deze avond, is er voor de fracties gelegenheid technische en informatieve vragen te stellen. Aan het college, maar ook aan de drie groeperingen die naar alle waarschijnlijkheid de vroegere PWA-kazerne gaan bewonen en gebruiken: het islamitisch centrum El-Wahda, het kinderdagcentrum van Gemiva en de school voor speciaal onderwijs De Ark.

Het antwoord van Tetteroo op de vraag van SP-raadslid Van Dijk is kort en duidelijk: „Duizend mannen en 500 vrouwen.” En dan met een kwinkslag die misschien ook enige ergernis verraadt over het zijns inziens voortdurende vragen naar de bekende weg: „Als er iemand op het toilet zit, zijn het er dus 1499, enzovoort.”

CDA-raadslid Van Rossum voelt de accountant van PricewaterhouseCoopers (PwC) aan de tand die onderzoek heeft gedaan naar de solvabiliteit van El-Wahda, het islamitisch centrum dat circa de helft van het kazerneterrein wil aankopen. PwC kwam tot de conclusie dat het gerucht dat veel geld uit het Midden-Oosten afkomstig zou zijn, niet op feiten berust. „Bent u in staat dieper te graven naar de herkomt van de gelden?” wil Van Rossum weten. Ook het antwoord op die vraag is helder en eenvoudig. PwC zóú alle gevers nog nauwkeuriger kunnen rubriceren, maar dat kost veel tijd en geld, terwijl er geen enkele indicatie is dat er iets mis is met de giften en toezeggingen. „In overleg met het college hebben wij dit dus nagelaten.”

Zo brengt elke vraag en elk antwoord de komst van de mega­moskee, bij wijze van spreken, een stap dichterbij. De college­partijen PvdA, D66, VVD, GroenLinks en Gouda Positief zien in de door betrokkenen verstrekte informatie een bevestiging: zie je wel, we zitten op het goede spoor. Alle oppositiepartijen, waaronder ChristenUnie (4 zetels), CDA 
(3 zetels) en SGP (2 zetels), blijven bij hun opvatting dat de megamoskee er op deze wijze en op deze plek niet mag komen.

Wat het voor de oppositie alleen maar lastiger maakt, is dat de drie nieuwe bewoners van de kazerne: El-Wahda, Gemiva en De Ark –waarover aanvankelijk twijfels bestonden of zij wel in goede harmonie op één terrein konden verkeren– inmiddels dik tevreden zijn met de gekozen oplossing en goed met elkaar door één deur lijken te kunnen. Schenk (van De Ark): „Er is ons veel aan gelegen dat dit project goed uit de verf komt.” Eijsink (van Gemiva): „We hebben in overleg met de architect in dit pand al onze wensen kunnen verwezenlijken. Het islamitisch centrum hebben we inmiddels leren kennen als goede buren, ja, we zijn elkaar aardig gaan vinden.” Boukayouh (van El-Wahda): „Geef ons een kans. Wij zijn er met onze partners uit. Wij organiseren dit voor onze achterban, maar zullen er ook voor zorgen dat we een verrijking zijn voor de buurt. Bovendien is er ons veel aan gelegen via dit nieuwe centrum te voorkomen dat moslimjongeren onder verkeerde invloed komen.”

Maar waar het college door­marcheert richting het beslissende raadsdebat op 4 maart en de beslissende stemming in de gemeenteraad op 11 maart, blijven bij met name omwonenden gevoelens van frustratie hangen. Saranke Westerman, spreekbuis van de buurtbewoners: „Wij voelen ons bedrogen. Als onze bezwaren zijn gebagatelliseerd.”

Op een vraag van SGP-raadslid Versteeg geeft wethouder Tetteroo aan dat er, indien daar behoefte aan bestaat, nog een tweede bewonersavond kan komen waarop omwonende burgers hun hart kunnen luchten. In het aanstellen van een bemiddelaar –ook een voorstel van Versteeg– ziet hij weinig. „Zo iemand kan nooit de verantwoordelijkheid van raad en college overnemen.”

Blijvende pijn is er trouwens ook bij betrokkenen. Boukayouh: „Pijnlijk vonden wij het dat bepaalde volksvertegenwoordigers openlijk uitspraken alleen Gemiva en De Ark in het pand te willen hebben. Wij zijn ook Gouwenaars, zij het toevallig van het islamitisch geloof. Helaas worden ons gebeurtenissen op wereld­niveau aangerekend waar wij totaal geen invloed op hebben. Hopelijk zijn raadsleden zo wijs die dingen te scheiden.”

Die wijsheid wil CDA-raadslid Van Rossum best opbrengen. „Maar het helpt dan natuurlijk niet als El-Wahda de salafistische prediker Tarik ibn Ali, verbonden aan Sharia for Belgium, als fondsen­werver naar Gouda haalt. Zo werkt de gemeenschap zelf mee aan het scheppen van een voor haar nadelig beeld.”

Van Rossum vindt het in dit licht jammer dat Boukayouh het conflict in Gouda over de megamoskee in religieuze en theologische sferen trekt. „Alsof het hier om godsdienstige tegenstellingen zou gaan. Wat ons, raadsleden, betreft is dat niet zo. Wij willen slechts de feiten weten, en op grond van die zakelijke argumenten een afweging maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer