CDA en D66 willen kabinet niet laten vallen in Senaat
DEN HAAG. CDA en D66 zijn er niet op uit om het kabinet te laten vallen als dat in de Senaat zijn draagvlak kwijtraakt. „De Eerste Kamer is er niet om kabinetten naar huis te sturen”, zei partijleider Buma zaterdag in het tv-programma EenVandaag.
Eerder op de dag had CDA-senator Brinkman in het radioprogramma Kamerbreed al laten weten dat het „niet helpt” om het kabinet weg te sturen. In datzelfde programma zei ook D66-senator De Graaf dat een kabinetscrisis geen oplossing is voor het probleem dat straks, hoogstwaarschijnlijk, VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP in de Eerste Kamer geen meerderheid meer hebben. „Het gaat niet om het kabinet, maar om het beleid”, aldus De Graaf.
Op 18 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe Statenleden bepalen vervolgens in mei de samenstelling van de Eerste Kamer. Daar hebben de regeringspartijen VVD en PvdA nu al geen meerderheid, waardoor ze afhankelijk zijn van de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Volgens peilingen dreigen die vijf partijen hun huidige meerderheid van één zetel in de Senaat te verliezen. Het kabinet zal dan bij het CDA om steun moeten aankloppen.
Als dat gebeurt zal er wel iets moeten veranderen, waarschuwde Buma zaterdag. Het CDA zal een ander beleid eisen. Zo willen de christendemocraten de lasten verlagen, zodat er meer banen komen. „Het roer moet om.”
Maar daar zijn de sociaaldemocraten het niet mee eens. Volgens PvdA-senator Barth zitten kiezers vooral te wachten op stabiliteit. „Nederland snakt naar rust”, zei ze in Kamerbreed. Dat is volgens haar goed voor het vertrouwen in de economie. Nieuwe bezuinigingen zal de PvdA „niet meer meemaken”, benadrukte Barth. Zij wees erop dat CDA en D66 verder willen snijden in de overheidsuitgaven om de lasten met 5 miljard euro te kunnen verlagen.
Volgens een peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, zou de coalitie, inclusief D66, ChristenUnie, SGP, slechts 34 Eerste Kamerzetels halen als er op dit moment Statenverkiezingen zouden zijn. Dat is vier te weinig voor een meerderheid. Kiezers is gevraagd naar hun stemvoorkeur voor de Provinciale Staten. De uitslag is vervolgens omgerekend naar Eerste Kamerzetels.
De VVD haalt in deze peiling slechts 11 zetels in de Senaat, de PvdA 6. Ze verliezen samen 13 zetels. D66, ChristenUnie en SGP winnen elk ten opzichte van 2011. D66 eindigt op 11 zetels (+6), ChristenUnie op 4 (+2) en de SGP op 2 (+1).
De grootste partij in de peiling is de PVV. Die partij staat op 12 zetels (+2). De SP zou 11 Senaatszetels krijgen (+3) en het CDA 10 (-1). GroenLinks en de Partij voor de Dieren halen volgens de peiling elk 2 zetels, 50PLUS eindigt op 3.