Aanbieders van aandelenlease moeten schade vergoeden
Kopers van beleggingsproducten in aandelenlease kunnen in veel gevallen rekenen op een schadevergoeding. Bedrijven die de beleggingen aan de man brachten, hebben vaak niet voldoende gekeken of de kopers de financiële risico’s die aandelenlease met zich meebrengt, wel konden dragen.
Dat blijkt uit uitspraken die het klachteninstituut voor de effectenhandel DSI donderdag heeft gepubliceerd. De klachtencommissie keek naar tien vergelijkbare zaken over producten van Dexia Bank en concludeerde in veruit de meeste gevallen dat de beleggers het overgrote deel van hun schuld niet hoeven terug te betalen.
Vaak wordt viervijfde van de schuld of meer kwijtgescholden. Deze uitspraken over zijn bindend. Inhoudelijk vertegenwoordigen de behandelde zaken een groot deel van de aandelenleaseproducten die in Nederland zijn verhandeld.
De conclusies van DSI zijn belangrijk, omdat een geschillencommissie die zoekt naar een oplossing voor de problemen met aandelenlease, de uitspraken zal gebruiken. Een commissie onder aanvoering van de voormalige Nationale ombudsman M. Oosting probeert mede aan de hand van de DSI-uitspraken een schikking te treffen tussen de beleggers in aandelenlease en de aanbieders van deze producten.
Het is de vraag in hoeverre de eerste reeks uitspraken van DSI de partijen dichter bij elkaar zal brengen. Dexia Bank heeft al laten weten het niet eens te zijn met de aanpak van DSI. De bank overweegt in beroep te gaan. Als Dexia bij alle klanten een deel van hun schuld moet schrappen, dan betekent dat een strop van honderden miljoenen euro’s. De bank heeft hier wel al een fors bedrag voor opzij gezet.
Een woordvoerder van de stichting Leaseverlies liet zich donderdag in een reactie juist ,gematigd positief’’ uit over de DSI-uitspraken waarmee Oosting aan de slag gaat. De stichting Leaseverlies is de belangrijkste belangenclub van gedupeerde beleggers en pleit voor kwijtschelding van de schulden. De conclusies die nu op tafel liggen, komen daar voor een groot deel aan tegemoet.
Dexia Bank voert al geruime tijd een miljardenstrijd met beleggers die in aandelenlease zijn gestapt. Veel beleggers zijn geschrokken van de schuld die ze hebben opgebouwd en betichten de bank van misleiding.
Met diverse verenigingen en stichtingen zetten de gedupeerden rechtszaken op touw, waarin ze hun geld terugeisen. De geschillencommissie van Oosting moet een compromis zoeken om te voorkomen dat banken en beleggers jarenlang in een juridisch gevecht verzeild raken.
De klacht van veel ontevreden beleggers dat ze zijn misleid, hield bij DSI geen stand. De klachtencommissie oordeelde dat Dexia Bank met zijn reclames niet over de schreef is gegaan. Eerder velde de beurstoezichthouder AFM een hard oordeel over sommige reclames voor de omstreden beleggingen. Verontwaardigde beleggers zeggen dat ze niet wisten dat ze een lening sloten voor de aankoop van aandelenpakketten.
Beleggers die in aandelenlease zijn gestapt, kijken in veel gevallen tegen een schuld aan. Ze zijn met geleend geld de beursvloer opgegaan, vaak midden in de aandelenhype. Door de koersdalingen van de afgelopen jaren kunnen de beleggers hun lening niet terugbetalen. Daarover hebben ze ook maandelijks rente betaald.