Kerk & religie

Stichting Nieuw Leven Afrika zet zich in voor onderwijs straatkinderen

AMERSFOORT. In Rwanda vermoordden de Hutu’s in 1994 ongeveer 800.000 Tutsi’s. Het leven van de Amersfoortse ds. Prince Sengiyumva wordt nog dagelijks door de gevolgen van deze genocide beïnvloed. Hij probeert waar mogelijk te helpen vanuit Nederland.

Jan van Reenen
10 February 2015 09:08Gewijzigd op 15 November 2020 16:34
beeld Ineke Wolters
beeld Ineke Wolters

Ds. Prince Sengiyumva is predikant van de El Shaddai International Church in Amersfoort. Ds. Prince (1980) is een Tutsi. Zijn kerk heeft voornamelijk leden die in de afgelopen jaren uit Rwanda en Congo gevlucht zijn. Ds. Prince groeide op in Congo en was predikant van de Assemblée de Dieu du Congo (ADC), een protestantse kerk. Tijdens de volkerenmoord in 1994 in Rwanda vermoordden de Hutu’s ongeveer 800.000 Tutsi’s. Later kwam het tot een burgeroorlog tussen deze bevolkingsgroepen in Congo-Brazzaville, mede door de genocide in Rwanda en de komst van Hutu-rebellen naar het land. Ds. Prince kwam er midden in terecht.

Op 2 januari 2001 drongen Hutu’s ’s nachts het dorp Mibunda binnen, waar de familie van ds. Prince woonde. Ze doodden er 300 dorpelingen. Toen hij een dag later in Mibunda kwam, was het er stil. Zijn hele familie was uitgemoord, met uitzondering van twee kinderen van zijn broer, die zich hadden weten te verstoppen. De voorganger heeft hen bij zich in huis genomen en zorgt voor hen.

Ds. Prince ging in het dorp Irundu wonen. Daar doodden Hutu’s in 2008 zijn oudste dochter. Hij belandde zelf in de gevangenis vanwege zijn positie als predikant. Dankzij een bevriend predikant, die een bewaker omkocht, kreeg hij de gelegenheid om te ontsnappen. Hij kwam in Nederland terecht.

In 2004 maakte ds. Prince tijdens een congres in Kenia kennis met de Rwandees Sebastian Bukema. Deze stichtte in 2012 de El Shaddai International Church in Rwanda, in het dorp Butare. Met deze gemeente is kerk van ds. Prince in Amersfoort nauw verbonden.

Ds. Prince: „In Butare zijn de gevolgen van de genocide van 1994 nog steeds merkbaar.” In Rwanda zwerven veel weeskinderen op straat. Ds. Prince richtte voor hen in december vorig jaar de stichting Nieuw Leven Afrika op (zie kader).

De stichting moet onderwijs voor hen toegankelijk maken. „Sommige kinderen zijn wees geworden door het geweld van de Hutu’s, dat tot 2000 doorging. Anderen zijn gevlucht uit Congo. Er zijn ook veel aidswezen. Bukema heeft zich het lot van die kinderen aangetrokken en heeft gemeenteleden gevraagd wezen op te nemen in hun huis. Dat hebben ze massaal gedaan, maar nog steeds volgen deze kinderen geen onderwijs, omdat er geen geld voor is.”


Stichting Nieuw Leven Afrika

Ds. Prince Sengiyumva stond aan de wieg van de in december opgerichte stichting Nieuw Leven Afrika, die zich wil inzetten voor onderwijs voor straatkinderen in Rwanda.

Voorzitter van de stichting is Ite Wolters. Zijn vrouw Ineke is penningmeester en ds. Prince is secretaris. Het echtpaar uit Moordrecht, dat bevriend is met ds. Prince, leidt de huisgemeente Bethel in Nijkerk.

De stichting werft donateurs en wil aan fondsenwerving gaan doen, onder meer via de nog verder uit te bouwen website.

Het doel van de organisatie is hulpverlening aan vrouwen, kinderen, ouderen en andere hulpbehoevenden. Daarbij richt de stichting zich vooral op de opvang van kinderen en gehandicapten en het organiseren van seminars en andere bijeenkomsten.

www.el-shaddai-church.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer