Kantonrechter: aanslag op synagoge Wuppertal niet antisemitisch; Joodse gemeente teleurgesteld
Het kantongerecht in het Duitse Wuppertal heeft donderdag drie Palestijnse mannen schuldig bevonden aan poging tot brandstichting in de synagoge van Wuppertal, op 29 juli vorig jaar. Zij zouden echter niet uit antisemitisme hebben gehandeld.
De drie mannen –18, 24 en 29 jaar– hadden eigenhandig gemaakte molotovcocktails naar de ingang van het Joodse gebedshuis gegooid. Hun actie veroorzaakte weinig schade, en niemand raakte gewond.
De kantonrechter veroordeelde de twee oudste verdachten donderdag tot een jaar en drie maanden cel wegens poging tot zware brandstichting. De 18-jarige, die nog onder het jeugdstrafrecht valt, kreeg een „voorwaardelijke jeugdstraf”, zo meldde de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea vrijdag.
Alledrie de daders hebben inmiddels hun excuses aangeboden bij de Joodse gemeente van Wuppertal. Naar eigen zeggen vormde het Israëlische offensief in de Gazastrook vorig jaar zomer de aanleiding tot hun daad. De kantonrechter ging hierin mee.
Teleurgesteld
De voorzitter van de Joodse cultusgemeente Wuppertal, Leonid Goldberg, is teleurgesteld over de uitspraak van het kantongerecht. Tegenover de Jüdische Allgemeine zei hij dat er bij de daders wel degelijk sprake was geweest van antisemitische motieven. Aan hun eigen woorden dat dit niet zo was, hecht Goldberg weinig waarde.
Het gezaghebbende Amerikaans-Joodse Comité Berlijn uitte zich vrijdag eveneens kritisch. Volgens het comité is er sprake van een „witwassen” van antisemitische daden door de kantonrechter.
Ook de Duitse politicus Volker Beck (Grüne) sprak zich in scherpe bewoordingen uit. Volgens hem is hier ronduit sprake van een misser van de rechtbank. „Wat hebben Joden in Duitsland met het conflict in het Midden-Oosten van doen?” vroeg hij zich zaterdag in Berlijn af. „Precies zo veel als christenen, agnosten of moslims in Duitsland – namelijk helemaal niets.” Hier moet dus wel antisemitisme aan ten grondslag liggen, stelde hij. De „Ignoranz der Justiz” (zoiets als het „wegkijken door justitie”) ten opzichte van antisemitisme is voor veel Joden in Duitsland zeer zorgwekkend, aldus Beck.
Lees ook:
Palestijnen bekennen brand Duitse synagoge
Tweede arrestatie na aanslag sjoel
Duitse sjoel doelwit van brandstichters