Binnenland

Speciale opvang voor verwarde mensen in Den Haag slaat aan

DEN HAAG. De politie is steeds drukker met verwarde mensen die overlast geven of zelfs gewelddadig zijn. Het hoofd­bureau van de politie in Den Haag heeft een aparte afdeling waarin politie, openbaar ministerie, reclassering en ggz samenwerken om verwarde personen op te vangen. Sinds mei vorig jaar zijn er 1550 mensen geholpen.

7 February 2015 10:43Gewijzigd op 15 November 2020 16:30
Het hoofdbureau van de politie in Den Haag heeft een aparte afdeling die verwarde personen opvangt. beeld Marleen van Beek
Het hoofdbureau van de politie in Den Haag heeft een aparte afdeling die verwarde personen opvangt. beeld Marleen van Beek

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond, de ACP, signaleerde afgelopen week dat de politie steeds vaker in de weer is met verwarde mensen. In 2011 gebeurde dat nog zo’n 40.500 keer. In 2013 was dat aantal opgelopen tot meer dan 52.000. „Wij hebben hiervoor gewaarschuwd toen er werd bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg”, aldus Van de Kamp. „Het probleem heeft zich verplaatst naar de straten en woonbuurten. De politie moet dit nu oplossen, maar die is hier niet voor.”

In Den Haag hebben ze daar wat op gevonden. De politie in de hofstad lost het probleem van tijd­rovende incidenten met verwarde mensen effectief op door samen te werken met ketenpartners uit de zorg en de reclassering.

Zorg regelen

„We vangen twee categorieën verwarde personen op”, zegt Dennis Bal, teamleider van het samenwerkingsverband Opvang Verwarde Personen (OVP). „Als de politie een verwarde persoon binnen­brengt die geen strafbaar feit heeft gepleegd, regelen we zorg. Als het om een verdachte gaat, moet die naar een andere afdeling, maar ook dan regelen we dat hij of zij wordt geholpen.”

De OVP bestaat uit twaalf kamers met verschillende inrichtingen en is 24 uur per dag bemand. „Alles ademt de sfeer van een ggz-instelling”, zegt Bal. „In reguliere kamers staat een normaal bed en er ligt linnengoed. Voor verwarde personen met bijvoorbeeld suïcidale gedachten hebben we speciale ruimtes die wat kaler zijn ingericht.”

Levert de OVP ook tijdwinst op voor de politie? „Jazeker”, benadrukt Bal. „Gemiddeld besteden wij aan iedere cliënt zo’n vijf uur. Voorheen zette de politie een verwarde persoon in de cel. Vervolgens werd de crisisdienst gebeld. Zo’n zorgverlener had een paar uur aanrijtijd. Al die tijd was er politiecapaciteit nodig om iemand vast te kunnen houden. Nu, in de OVP, hebben binnen die vijf uur gesprekken plaats en kunnen we tegelijk zorgen dat de cliënt de juiste zorg krijgt door opvang te regelen.”

Plattelandsgemeente

Bal noemt het voorbeeld van een autistische jongen die een misdrijf had gepleegd en voorheen in een politiecel werd opgesloten in afwachting van mogelijke hulp. „In de OVP krijgt zo’n jongen direct gesprekken met hulp­verleners. De kracht van de OVP is dat openbaar ministerie, politie, gemeente Den Haag, ggz Parnassia en reclassering Palier daarbinnen samenwerken en snel kunnen schakelen.”

Volgens Bal hebben diverse grote steden interesse in het concept van de OVP. „Recent nam zelfs een burgemeester van een plattelandsgemeente een kijkje bij ons, omdat hij een dergelijke opvang ook wel zag zitten in samenwerking met omliggende gemeenten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer