Economie

Knot spreekt zorgen uit over risico’s ECB-besluit

DEN HAAG. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over de risico’s die gepaard gaan met het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Meteen na het besluit van de ECB om 1140 miljard euro in de Europese economie te pompen, werd al duidelijk dat Knot en zijn Duitse collega ertegen hadden gestemd.

Redactie economie
6 February 2015 10:01Gewijzigd op 15 November 2020 16:28
DNB-president Klaas Knot. beeld ANP
DNB-president Klaas Knot. beeld ANP

Donderdag kreeg Knot de gelegenheid om in een hoorzitting in de Tweede Kamer uit te leggen waarom hij tegenstemde.

De zorgen die Knot heeft, gaan onder meer over het ontstaan van zeepbellen in de economie. Ook kan de maatregel de druk verminderen op landen om hun economieën structureel te hervormen.

Tijdens de hoorzitting donderdag zei Knot dat het programma bedoeld is om deflatie te voorkomen en de inflatie met een half procent te doen stijgen. Om daar 1140 miljard euro voor te besteden is een „redelijk dure” methode, zei Knot, nog afgezien van zijn twijfels over nut en noodzaak van het besluit.

De DNB-president maakt zich ook wel zorgen over wat het dalen van de rentes kan betekenen voor grote bedrijven. Sommige landen betalen al een negatieve rente (ze krijgen geld toe op leningen), maar dat kan ook gebeuren bij grote bedrijven. „Het is niet risicovrij, maar zo lijkt het bijna wel.” Uiteindelijk stemden vijf leden in het bestuur van de ECB tegen het opkoopprogramma. Wat Knot betreft is het een uiterste noodgreep, waar nog langer mee had kunnen worden gewacht. Maar hij heeft zich neergelegd bij het besluit van de meerderheid.

Knot is minder bezorgd dan anderen binnen de ECB over het gevaar van deflatie, waarbij de prijzen dalen, de schulden zwaarder gaan wegen en het gevaar bestaat dat particulieren en bedrijven hun aankopen of investeringen uitstellen. Volgens Knot is de huidige deflatie grotendeels het gevolg van de fors gedaalde olieprijzen.

Hij verwacht dat de lage rente nog verder zal dalen doordat de ECB nu obligaties bij banken gaat opkopen. Die banken kunnen zich dan goedkoper financieren, wat „uiteindelijk” zal leiden tot lagere hypotheekrentes. Knot sprak daarmee de financiële topman Bert Bruggink van de Rabobank tegen, die deze week nog voorspelde dat de hypotheekrente zal oplopen door hogere kapitaaleisen aan banken.

De hypotheekmarkt in Nederland gaat volgens Bruggink de komende jaren volledig op de schop. Vanwege de hogere kapitaaleisen zullen banken hun balans ontlasten door delen van hun enorme hypotheekportefeuilles te verkopen aan institutionele beleggers. Dat zal leiden tot een hogere hypotheekrente, aldus Bruggink.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer