Kerk & religie

Kerklab: Durf kerkdienst te vernieuwen

UTRECHT. Zoeken naar de betekenis van het Evangelie in deze tijd: dat gebeurt zaterdag op een seminar in Utrecht.

Jan-Kees Karels
4 February 2015 20:09Gewijzigd op 15 November 2020 16:25
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

De zendingsorganisatie EA-EZA en Kerklab organiseren een dag over „contextualisatie.” In een toelichting legt spreker Rikko Voorberg uit wat er wel en niet met die term wordt bedoeld.

„Contextualisatie gaat niet om het kennen van je doelgroep, weten wat zijn drijfveren en verlangens zijn en waar de pijn zit of waar de luisteraars op hopen, om vervolgens daar de kerkdienst op aan te passen. Als dat ons antwoord is op een kleiner wordende kerk of een ogenschijnlijk verminderde relevantie van het Evangelie, dan is dat geen contextualisatie, maar pure commercie. Dan is het geen missionair werk, maar gehaaide verkooptechniek.”

Wat contextualisatie dan wel is? „Het gaat over inhoud, ontdekken wat het Evangelie eigenlijk is in deze tijd. Niet het herhalen van de traditie, maar het opnieuw waar zien worden van de levende Kracht Die de wereld veranderde.”

Naast Voorberg spreken de voorgangers ds. Paul Visser en Matthijs Vlaardingerbroek. Ook vertellen mensen uit de missionaire praktijk ervaringsverhalen. De organisatie wil aanwezigen prikkelen om „buiten de lijntjes te kleuren”, zegt Martin de Jong desgevraagd. Hij is beleidsmedewerker missionaire gemeenschapsvorming bij EA-EZA en kernteamlid van Kerklab.

Wat is Kerklab precies?

„Wij noemen het een alliantie van doeners, duwers en denkers. De doeners zijn de kerkplanters, de mensen op de werkvloer. De duwers zijn de mensen die vanuit de traditionele kerken betrokken zijn, bijvoorbeeld als coördinator missionair werk van de Nederlands Gereformeerde Kerken. En de denkers zijn alle betrokken universitaire mensen, zoals dr. Stefan Paas. Centraal staat een positieve samenwerking met elkaar.

Er zijn intussen 26 organisaties lid van Kerklab. Het gaat om een brede vertegenwoordiging vanuit de kerken, van vrijgemaakt gereformeerden tot zevende­dags­adventisten.”

Welke doelstelling streeft Kerklab na?

„Kerklab wil kerken stimuleren een missionaire gemeenschap te zijn, een vernieuwende kerk. We zien het kerk-zijn als een belangrijk element in de groei van het Koninkrijk van God.”

In de aankondiging van het seminar lees ik over risico’s nemen en veiligheid verliezen. Mensen zoeken in de kerk toch juist veiligheid?

„Waar het om gaat is dat je als kerk buiten de vaste kaders durft te denken. Een kerkgenootschap moet het lef hebben om het roer eens volledig om te gooien, door bijvoorbeeld een andere invulling aan diensten te geven, of helemaal geen diensten te beleggen. Wij pleiten ervoor kaders los te laten als dat past bij de doel­stelling: mensen verbinden rond het Evangelie.”

Deze benadering zet de leer van kerken onder spanning.

„Als je zeker bent van jezelf ben je niet bang om de orthodoxie ter discussie te stellen. Waar het om gaat, is dat je steeds terugkomt bij de Bijbel en elkaar in de uitleg daarvan ruimte geeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer