Economie

Invoerverbod Thaise kippen verlengd

Kippenvlees en andere pluimveeproducten uit Thailand komen voor langere tijd de Europese Unie niet in. De lidstaten hebben dinsdag besloten het tien dagen oude importverbod tot 15 augustus te verlengen. Het besluit is geen verrassing, omdat de tien getroffen Aziatische landen de vogelgriep nog lang niet onder controle hebben.

Redactie economie
4 February 2004 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

Thailand was tot voor kort de op drie na grootste exporteur van kippenproducten ter wereld. De EU importeerde vorig jaar ongeveer 100.000 ton Thaise kip, vooral voor kipnuggets en kipburgers. Bijna een kwart ging via Nederland.

De besmettelijke dierziekte breidt zich alsmaar uit naar andere Aziatische landen. Bestrijding van de vogelgriep blijkt er lastig. Vandaar dat de roep in Europa om extra maatregelen steeds luider wordt. Landbouworganisatie LTO-Nederland pleit voor een ophokplicht voor alle professionele pluimveehouderijen. Dat moet in Europees verband gebeuren wegens de komende vogeltrek. De vogelgriep zou anders via deze weg alsnog Europa kunnen binnenkomen. De kippen en het andere pluimvee moeten daarom binnen blijven totdat de trek voorbij is.

Zowel de veterinaire deskundigen uit de EU-landen, die dinsdag in Brussel vergaderden, als het ministerie van Landbouw in Den Haag hebben echter niet zoveel haast met deze ingrijpende maatregel, te meer omdat de gangbare vogeltrekroutes vanuit de Aziatische landen niet naar of over Nederland lopen.

Veterinaire experts van de VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO bepleiten vaccinaties en draconische controlemaatregelen op het vervoer van dieren in de strijd tegen de vogelgriep die huishoudt in Zuidoost-Azië. Dat bleek dinsdag tijdens een bijeenkomst in het FAO-hoofdkwartier in Rome.

Landen moeten zo snel mogelijk nieuwe besmettingsgevallen vaststellen. „Als het opduiken van de ziekte snel wordt ontdekt dan kan men chirurgische maatregelen nemen. Zo niet dan moet men kiezen uit de andere opties: het controleren van de bewegingen van de dieren, het controleren van markten en vaccinatiecampagnes opzetten”, aldus het hoofd van de FAO-afdeling voor dierlijke infectieziekten, Juan Lubroth. „Er bestaan betrouwbare vaccins. Maar we willen zeker zijn dat de beschikbare vaccins ook bescherming bieden tegen de virusvariant die de epidemie veroorzaakt”, aldus Lubroth.

Akzo Nobel-dochter Intervet kan op termijn alle kippen inenten tegen de vogelgriep. „Er is een vaccin”, aldus Akzo-bestuurslid T. Wilderbeek. Intervet is producent van geneesmiddelen voor dieren. Volgens Wilderbeek hangt een besluit om ook daadwerkelijk tot massale vaccinatie over te gaan af van de politiek in de diverse betrokken landen. Intervet adviseert de autoriteiten van een aantal landen waar het dodelijk virus rondwaart over de aanpak van de ziekte. Het bedrijf heeft onder meer een programma lopen in Hongkong.

Wilderbeek schat dat het twee maanden kost om echt grote hoeveelheden aan te maken. „Honderden miljoenen vaccins is geen probleem, miljarden wel.” Landen enten hun kippen liever niet, omdat dat nadelig is voor de export.

Luchtvaartmaatschappij KLM merkt niets van de vogelgriep die in Azië heerst. Uit de cijfers over de maand januari blijkt dat de bezettingsgraad naar die regio met 0,8 procentpunt slechts licht daalde tot 81,5 procent. Een woordvoerder van KLM verklaarde vanmorgen dat er voor de komende weken geen negatieve trend in de boekingen te zien is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer