Binnenland

„PvdA-plan isolatie junks mag niet”

De meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor het plan van de PvdA in Amsterdam-Zuidoost om drugsverslaafden in de Bijlmer te isoleren van de buitenwereld en ze in een flat dagopvang, gratis drugs en medische zorg aan te bieden.

Redactie politiek
5 February 2002 12:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

CDA-kamerlid Van de Camp en de VVD’er Nicolaï vinden dit een verkeerde aanpak. „Je moet het gebruik van drugs niet instandhouden, maar juist ontmoedigen”, aldus Van de Camp. Dat is ook de opvatting van de VVD in de Tweede Kamer. De fracties vinden ook dat er wat moet gebeuren, maar hoe de overlast en de drugsverslaving dan wel aangepakt moeten worden, daarover verschillen ze van mening.

Het CDA-kamerlid Van de Camp wil drugsverslaafden verplicht buiten de stad opnemen in zorgboerderijen. „Daar moeten ze verplicht afkicken. De overheid heeft een zorgplicht voor deze mensen. Vijf jaar geleden stelde ik dit ook al voor, maar toen werd het als paternalistisch en moralistisch van de hand gedaan.”

De VVD’er Nicolaï vindt de aanpak van het CDA te voorzichtig. „Ik zie meer in een mix van hulp en straf. Op dit moment loopt er een experiment waarbij veroordeelde verslaafden eerst een straf uitzitten en daarna verplicht moeten deelnemen aan therapie. Ik wil dat dit experiment, als het slaagt, wordt uitgebreid tot alle drugsverslaafden in alle steden.”

ChristenUnie-kamerlid Rouvoet heeft ook veel verwachting van het experiment. In het plan vanuit Amsterdam ziet hij weinig heil.

„Ik ben zeer voor creatieve en onorthodoxe plannen, maar niet voor methoden waarbij de overlast verdwijnt en de drugsverslaving in stand blijft. Daarmee zijn de betrokkenen niet geholpen.”

Dat is ook het kritiekpunt van de SGP’er Van der Vlies. „Wij willen een drugsbeleid en een verslavingszorg die gericht zijn op genezing van de patiënt.”

PvdA-kamerlid Apostolou vindt de woorden die zijn partijgenoot Belliot gekozen heeft ongelukkig, maar de basisgedachte achter het voorstel deelt hij. „Het is niet goed om te spreken over het isoleren van drugsverslaafden. Dat kan ook nooit verplicht worden opgelegd. Het is echter wel heel goed op deze mensen op te vangen. Velen van hen, waaronder ouderen, verkeren in erbarmelijke omstandigheden. Als je hen huisvesting kunt bieden en dagopvang, dan is dat positief. Als als het gaat om de verstrekking van gratis heroïne als medicijn, daarvoor komen op termijn waarschijnlijk meer mogelijkheden”, aldus Apostolou.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer