Buitenland

Nog steeds rellen in Lagos

De etnische onlusten in de Nigeriaanse metropool Lagos zijn maandag hun derde dag ingegaan.

AP
5 February 2002 11:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Opnieuw ontvluchtten duizenden mensen de dichtbevolkte wijken Ida Araba en Mushin, waar Hausa’s en Yoruba’s elkaar naar het leven staan. Het leger heeft extra militairen naar de stad gestuurd in een poging de rust te herstellen.

Het geweld breidde zich in de nacht van zondag op maandag uit naar de wijken Fadeyi en Onipanu. Rode-Kruisvoorzitter Emmanuel Ijewere zei dat zijn organisatie zondagavond 55 lichamen had geteld en ruim 150 personen had geholpen die steek- of kogelwonden hadden opgelopen. Ooggetuigen zeiden dat er in de nacht van zondag op maandag nog eens tientallen doden waren gevallen.

In een gebied van enkele vierkante kilometers stegen zwarte rookpluimen op. Ooggetuigen zeiden dat duizenden woningen waren uitgebrand. In de bijna verlaten straten klonken schoten. De vele inwoners die het gebied ontvluchtten droegen op het hoofd wat zij maar konden meenemen.

Honderden mensen, meest Hausa-vrouwen, -kinderen en -bejaarden, zochten hun toevlucht in een kazerne bij Idi Araba. De vluchtelingen zullen zo snel mogelijk worden overgebracht naar een kamp bij een opleidingsinstituut van de politie, waar ook duizenden mensen worden opgevangen die vorige week door een explosie in een munitiedepot dakloos raakten.

De rivaliteit tussen beide bevolkingsgroepen heeft een lange geschiedenis. De Hausa’s zijn overwegend moslim en de Yoruba’s voor het merendeel christelijk of animistisch. De Hausa’s domineren het noorden van Nigeria, terwijl de Yoruba’s de voornaamste stam in het zuidwesten zijn.

Enkele Hausa’s zeiden dat leden van een militante Yoruba-groep, Odudua, zaterdag de woningen van Hausa’s en een moskee in Idi Araba hadden aangevallen. Yoruba-activisten zeiden dat Hausa’s waren begonnen. Volgens velen waren de onlusten zaterdag uitgebroken nadat iemand zijn behoefte had gedaan bij een woning.

De politie stelde maandag een avondklok in. Aanvankelijk nam het geweld daardoor af, maar omstreeks middernacht laaide het opnieuw op. Volgens ooggetuigen hadden Odudua-leden een tegenaanval ingezet en woningen van Hausa’s in brand gestoken.

Maandag liep een groot aantal activisten openlijk rond met machetes, zwaarden, katapulten en pijl en boog. Een politieman zei dat alleen het leger een einde aan het geweld kon maken.

De vele etnische, religieuze en politieke tegenstellingen in Nigeria leiden wel vaker tot geweldsuitbarstingen. Sinds president Olusegun Obasanjo in 1999 de verkiezingen won en in Nigeria een einde kwam aan vijftien jaar militair bewind, zijn er duizenden doden gevallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer