Binnenland

Kamer tegen eigen risico huisartszorg

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid en de Tweede Kamer zijn het oneens over de vraag of huisartsbezoek wel of niet onder het toekomstig eigen risico voor ziekenfondsverzekerden moet vallen. De bewindsman is daar voor; de Tweede Kamer tegen.

Redactie politiek
30 January 2004 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Dat bleek donderdag tijdens een commissievergadering over de toekomst van de huisartszorg. Minister Hoogervorst maakte daar bekend dat het huisartsbezoek zal vallen onder het eigen risico van 250 euro dat in het ziekenfonds gaat gelden. In het regeerakkoord staat dat elke hoofdverzekerde met ingang van 1 januari volgend jaar de eerste 250 euro aan ziektekosten zelf moet betalen.

Volgens de bewindsman is het niet „asociaal” om het huisartsbezoek onder het eigen risico te laten vallen: „Het is bedoeld als prikkel om mensen te laten nadenken voordat ze naar de huisarts gaan.”

Minister Hoogervorst gaat met zijn plan in tegen de wens van de Tweede Kamer. Vorig jaar is een motie aanvaard waarin staat dat er voor patiënten geen enkele financiële belemmering mag komen voor een huisartsbezoek.

De linkse oppositie en de fractie van de ChristenUnie keerden zich donderdag direct tegen het plan van Hoogervorst. CDA-kamerlid Buijs gaf geen eenduidig antwoord. Enerzijds pleitte hij voor een drempelloze toegang, maar anderzijds gaf hij aan dat een eigen risico geen drempel is. Vrijdagmorgen verklaarde hij echter dat er wat het CDA betreft geen eigen bijdrage en geen eigen risico voor het consulteren van de huisarts moet komen: „Voor het bezoek aan een huisarts mag geen enkele drempel komen. Mensen kunnen dan te lang doorlopen met hun klachten en daardoor hebben ze vaker de duurdere ziekenhuiszorg nodig. Goedkoop is dan duurkoop.”

De minister haalde donderdag hard uit naar de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Die betoogde deze week in paginagrote advertenties in dagbladen dat de huisartsen „met minder geld en minder mensen meer werk moeten verrichten.” Volgens Hoogervorst is dat „drie keer onjuist.”

Allereerst is het budget voor de huisartszorg in de afgelopen vijf jaar met een half miljard toegenomen. Bovendien heeft de overheid de opleidingscapaciteit voor huisartsen bijna verdubbeld. Dat ze meer werk moeten verrichten komt volgens de bewindsman vooral doordat veel huisartsen in deeltijd zijn gaan werken.

„Wat moeten studenten geneeskunde hiervan denken? De beroepsgroep schiet hiermee in de eigen voet”, aldus Hoogervorst.

De Kamer steunt het plan van de bewindsman om de huisartsen te ontlasten. Dat zal gebeuren door gespecialiseerde verpleegkundigen eenvoudige hulpvragen van patiënten te laten beantwoorden. Er komt een proef om patiënten direct toegang te geven tot de fysiotherapeut. Dat gebeurt nu door middel van een verwijsbrief van de arts. Verder mogen bedrijfsartsen in de toekomst waarschijnlijk ook medicijnen voorschrijven en doorverwijzen naar ziekenhuiszorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer