Buitenland

Algemeen directeur van BBC stapt op

Het bestuur van de BBC heeft donderdag officieel zijn excuses aangeboden voor het omstreden bericht dat de Britse regering de inlichtingen over de Iraakse verboden wapens had aangedikt. Even tevoren was directeur Greg Dyke de tweede topman van de omroep die opstapte naar aanleiding van de kritiek van onderzoeksrechter Lord Hutton op de BBC.

Buitenlandredactie
30 January 2004 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

Bestuursvoorzitter Gavyn Davies was woensdagavond al afgetreden. Het was daarom vice-voorzitter Lord Ryder die premier Tony Blair zijn excuses aanbood. Meteen nadat woensdag duidelijk was geworden dat Hutton Blair vrijpleit en de BBC ervan langs geeft, eiste Blair excuses van de BBC. Gisteren liet hij weten de excuses van Lord Ryder te aanvaarden. „Ik denk dat we nu een streep kunnen zetten onder de affaire”, zei Blair.

Dyke had woensdag nog het „grootste gedeelte” van het omstreden bericht verdedigd. Bij het bekendmaken van zijn ontslag liet hij doorschemeren dat hij zich niet kan vinden in Huttons conclusies: „Er valt veel over het rapport-Hutton te zeggen. Het is niet gepast als ik dat vandaag zeg.”

Enkele honderden BBC-werknemers gingen bij twee vestigingen van de omroep in Londen de straat op om uiting te geven aan hun woede over de manier waarop Hutton de BBC heeft aangepakt. Ze keerden zich tegen het terugtreden van Dyke. ”Bring back Greg”, stond er op de borden die sommigen van hen meedroegen. „Ik ben bang dat de nieuwsredactie straks niet meer haar werk kan doen, namelijk vragen stellen aan de regering en haar ter verantwoording roepen”, zei een van de demonstranten. Een lokale radiozender, BBC Somerset Sound, ging een minuut uit de lucht uit protest tegen het aftreden van Dyke en het feit dat de BBC zijn excuses heeft aangeboden aan Blair.

De Britse pers en een groot deel van de bevolking vinden ook dat Huttons rapport onevenwichtig is. Volgens een peiling die de krant The Evening Standard heeft laten uitvoeren vindt 56 procent van de Britten dat Hutton ten onrechte alle blaam bij de BBC heeft gelegd. Zeventig procent wil een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar de redenen voor de Britse deelname aan de oorlog in Irak. The Independent zegt dat de fouten in het BBC-bericht waren „verpakt rond een algemene waarheid”, namelijk dat de regering de dreiging van Saddam Hussein had overdreven.

Hutton concludeert in zijn rapport dat de regering niets te verwijten valt over de manier waarop zij is omgegaan met David Kelly, de wapenexpert die zelfmoord pleegde nadat zijn werkgever, het ministerie van Defensie, bekend had gemaakt dat hij de bron was geweest voor het omstreden bericht.

Gilligan en de BBC krijgen er in Huttons rapport daarentegen stevig van langs, omdat zij een „ongefundeerd” bericht de wereld in hielpen en dat vervolgens weigerden terug te nemen. Volgens Hutton is er van alles mis met de redactionele procedures bij de BBC.

De Britse pers is het er grotendeels over eens dat Huttons kritiek op de BBC overdreven is. Hutton heeft zijn rapport niet in de context geplaatst van „de grote deugden van de BBC en de ernstige zonden van Labour”, schreef The Daily Mail. „De regering mag dan zijn vrijgepleit van de dood van Kelly, maar dat betekent niet dat zij eerlijk was over Irak”, vond The Guardian. De regering heeft volgens de krant „nog veel te bewijzen.”

Dat er bij de BBC dingen gaan veranderen is zo goed als zeker. Vorige maand kondigde de omroep al strengere richtlijnen aan voor controversiële berichten die zijn gebaseerd op één anonieme bron, zoals het bericht van Gilligan. Verder staat voor 2006 de periodieke herziening van het zogeheten charter van de BBC op de rol. In dit handvest wordt onder meer de financiering en de organisatie van de BBC geregeld. De totale onafhankelijkheid van de BBC is vanaf 2006 waarschijnlijk verleden tijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer