Buitenland

NAVO-baas: Europa en VS moeten eenheid herstellen

Tijdens zijn eerste bezoek aan Washington als secretaris-generaal van de NAVO heeft De Hoop Scheffer donderdag een dringend beroep op Europa en de VS gedaan om hun meningsverschillen over de invasie in Irak bij te leggen.

Van onze correspondent
30 January 2004 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

„Mijn boodschap is simpel. Er zijn te veel dreigingen aan de horizon; dreigingen die wij het hoofd moeten bieden. De oorlog in Irak heeft daarbij één ding wel duidelijk gemaakt, namelijk dat het een gevaarlijke illusie is dat de VS alleen kunnen en zouden moeten opereren als het om veiligheidsvraagstukken gaat”, aldus De Hoop Scheffer na besprekingen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, en diens collega van Defensie, Rumsfeld. Vrijdag zou de secretaris-generaal nog ontvangen worden door president Bush.

De Hoop Scheffer maakte in zijn gesprekken met beide Amerikaanse bewindslieden duidelijk dat hij streeft naar een prominentere aanwezigheid van NAVO-troepen in Afghanistan. Er is ook gesproken over mogelijke NAVO-vredestaken in Irak later dit jaar. Volgens de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, Nicholas Burns, is Washington een sterk voorstander van het internationaliseren van de vredestaken in beide landen via deelname van de NAVO.

De Hoop Scheffer heeft met de Amerikaanse bewindslieden ook gesproken over de hergroepering van Amerikaanse troepen in Europa. Hergroepering oftewel het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit een aantal West- Europese landen, waar hun aanwezigheid na het einde van de Koude Oorlog niet meer nodig is. Dat zal ook gepaard gaan met het sluiten van een aantal Amerikaanse bases. Er zijn momenteel nog 110.000 Amerikaanse soldaten in West-Europa gestationeerd. Het merendeel van hen is gelegerd in Duitsland.

Minister Powell bevestigde donderdag dat een belangrijk deel van hen binnen afzienbare tijd wordt teruggetrokken. Hoeveel Amerikanen Europa zullen verlaten, wilde hij echter niet kwijt. De bevestiging van Powell over de terugtrekking van Amerikaanse troepen komt een dag na het bekend worden van plannen van het ministerie van Defensie om het Amerikaanse beroepsleger met ten minste 30.000 man uit te breiden. Minister Rumsfeld lichtte dit plan donderdag toe tegenover de leden van de defensiecommissies van de Senaat en van het Huis van Afgevaardigden.

Volgens sommige parlementariërs is 30.000 man extra niet genoeg om te kunnen voldoen aan de vele buitenlandse militaire missies. „Alleen voor de bezetting van Irak heeft het Pentagon al 130.000 man aan troepen en logistiek personeel nodig”, aldus afgevaardigde Ellen Tauscher. Zij wijst erop dat de strijd tegen het internationaal terrorisme heeft geleid tot de vorming van een aantal nieuwe bases in Azië, waar Amerikaanse militairen ook optreden als instructeurs voor het nationale leger en voor politie-eenheden. Volgens sommige parlementariërs zou Washington de dienstplicht opnieuw moeten invoeren. Het is echter niet waarschijnlijk dat zo’n voorstel in een verkiezingsjaar formeel naar voren wordt gebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer