Binnenland

„Een inbreker wil ook zijn kerstpakket hebben”

DEN HAAG. Kerst: tijd van familiebijeenkomsten, vieringen in de kerk, lekker eten en… woning­inbraken. Want ook voor het dievengilde zijn dit de mooiere dagen van het jaar.

Orkun Akinci
24 December 2014 18:43Gewijzigd op 15 November 2020 15:27
beeld ANP
beeld ANP

Wat een zomerdag voor een strandtenthouder is, zijn de kerstdagen voor het inbrekersgilde: het is de tijd dat er moet worden ‘verdiend’.

Voormalig inbreker Evert Jansen, tegenwoordig voorlichter namens de Stichting Veiligheid & Preventie, zag in zijn foute tijd met genoegen toe hoe hele straten vertrokken om bij familieleden aan te schuiven bij het kerstdiner. „Veel mensen zijn nog steeds naïef. Ze sluiten de gordijnen niet of gebruiken geen tijdschakelaars voor hun verlichting. Een inbreker wil ook zijn kerstpakket hebben, zeg ik weleens gekscherend. Op die manier maak je het hem wel heel gemakkelijk.”

Enige alertheid kan veel ellende voorkomen, zegt woordvoerder Wim Hoonhout van de politie Haaglanden. Want het zijn de bekende adviezen die veel mensen toch nog in de wind slaan. „Zorg dat de woning er bewoond uitziet: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en eventueel muziek aan. En doe ramen en deuren ook op slot als je even naar de buren gaat of vuurwerk wilt afsteken. Inbrekers glippen zo naar binnen.”

Volgens Jansen zijn acht van de tien inbrekers gelegenheids­boeven. „In de tijd van economische neergang is dat aantal flink gestegen. De professional gaat vooral op huizen af waarvan hij zeker weet dat er iets te halen valt. Hij heeft ook het materiaal bij zich om goed hang- en sluit­materiaal te openen.”

De kruimeldief heeft helemaal geen geld om dat gereedschap te kopen. „Met goede voorzorgs­maatregelen is hij tegen te houden. Een professional ziet of er in een schijnbaar bewoond huis daadwerkelijk mensen zijn of niet. De gelegenheidsdief niet. Om geen enkel risico te lopen, kijkt hij liever even verder. En als hij vervolgens een donker huis aantreft, is hij dat van jou allang vergeten.”

Jansen geeft een extra waarschuwing aan bewoners van studentenhuizen. Zij gaan vaak voor een langere periode van huis, bijvoorbeeld om de kerstdagen in het ouderlijk huis door te brengen. „Inbrekers komen daar graag, omdat er vaak laptops en tablets te vinden zijn. Veel inbrekers weten haarfijn waar studenten wonen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer